fredag 29 februari 2008

Chateau Bernadotte 2000


Chateau Bernadotte ligger i kommunen Saint-Sauveur. Slottet ägs av Madame de Lencquesaing som också äger Château Pichon Longueville Comtesse de Lalande. Slottet ligger väster om Pauillac i appelationen Haut-Medoc. Årgång 2000 innehåller 60 procent Cabernet Sauvignon, 40 procent Merlot och en liten del Cabernet Franc och Petit Verdot. År 2000 var en mycket bra årgång i Bordeaux och bl a klassad med fem stjärnor i Decanter som den bästa årgången sedan 1990. Detta var dock före den uppskrivna årgång 2005 hade sett ljuset. Jag smakade vinet första gången hösten 2006, då var vinet fortfarande relativt ungt och stramt med rostade toner och mörk frukt. Och hur är det nu?

Färgen är mörkröd med liten begynnande brun kant. Direkt ur glaset kommer en animalisk doft, därefter rostade fattoner som för tankarna till mocca och smörkola. Frukten drar åt svarta vinbär, plommon och söta röda bär och det finns även inslag av torkade örtkryddor som fänkål. Vinet har även utvecklad en rad mognadstoner som stall, tobak och läder. Det smakar svarta vinbär, plommon och körsbär, kaffe, vaniljfudge, lakrits och örter. Eftersmaken är lång och elegant! Syran i vinet är fortfarande frisk och tanninerna är mogna. Efter en timme i glaset framkommer än mer dofter: rosor, nypon och torkad frukt som går mot katrinplommon och körsbär och liknande smak. Risken är att jag blir långrandig men efter cirka tre timmar i glaset så har ännu fler dofter tillkommit: mineral och nymalda espressobönor.

Vinet är en perfekt partner till hängmörad utskuren biff från Hälsingestintan med en rödvinssky, rostad mandelpotatis och grillad sparris. Måltiden avslutas med kittost från Frankrike; Racletten gifter sig perfekt med vinet och smak av sötlakrits framkommer som övergår till körsbärslikör efter ett tag. Ja, vad ska man säga - ett underbart vin! De övriga flaskorna får ligga något år till, vinet har framtiden för sig!

P.S Chateau Bernadotte 2001 finns i beställningssortimentet.

söndag 24 februari 2008

Chateau de Seguin 2004

Svensk husmanskost och Bordeaux är som handen i handsken! Köttfärslimpa, kokt potatis, brunsås, brytbönor, lingonsylt och saltgurka på tallriken och i glaset Chateau de Seguin 2004 (magnum). Enkel måltid och enkelt vin men mycket gott. Vinet dofter svarta vinbär, plommon, gräs, ceder och fat. Smaken är lätt och frisk med mjuka tanniner, smaken drar åt svarta vinbär, plommon, gräs och lite lakrits. Vinet gifter sig bra med maten och syran bryter igenom brunsåsen så att aptiten återfås. Ja, vad ska man säga - en stor portion och djupa klunkar. Det behöver inte vara svårare än så!

tisdag 5 februari 2008

Chablis Premier Cru Beauroy 2006

Jag är fortsatt nyfiken på Chablis av årgång 2006 från Jean Marc Brocard. Vi öppnar en flaska Chablis Premier Cru Beauroy som aptitretare medan en gryta Beauf Borgougne småputtrar på spisen. Vinet har en Ljusgul färg och ur glaset kommer en doft av mineral, grape, gult äpple, päron och en viss blommighet. Det smakar mineral, gult äpple, päron, smör och vinet har ett avslut som lämnar en viss sötma som drar år mandarin. Eftersmaken är elegant men inte så lång. Syran i vinet upplevs inte påfallande hög i likhet med de två tidigare Chablierna som jag provat från samma producent. Är det något som är typiskt för viner från Brocard detta år eller är det något som är årgångstypiskt för Chablis 2006? Jag måste prova fler viner för att ha någon klar uppfattning. Är det någon läsare som har en uppfattning i frågan?

måndag 4 februari 2008

Chateau de Valcombe Prestige 2005

Jag medger att jag skulle ha missat det här vinet om inte Finare vinare och Frakofilen skulle ha skrivit om det på sina bloggar. Så till den Beauf Bourgogne som puttrade på spisen i ovanstående inlägg så dricker vi Chateau de Valcombe Prestige 2005 från Costières De Nimes AOC som ligger i Langeudoc-Roussillon. Denna appelation gänsar till södra Rohne och har en jordmån som på sina bättre ställen påminner om den som finns i Chateauneuf du Pape, d v s rullstenar som innebär en bra drenering vid regn och som alstrar värme som kan avges under kyligare nätter. Allt detta leder, som ni redan har förstått, till en bättre mognad för druvorna. Vad doftar och smakar vinet då?

Det doftar björnbär, körsbär i likör med toner av blåbär och svarta vinbär, vidare finns det toner av lakrits och lite örter och fatkaraktären har inslag av mörk choklad Och det smakar björnbär, blåbär och svarta vinbär inledningsvis, mittenpartiet är lite glest för att sedan övergå i en lite vattnig eftersmak som har en bitter chokladton med inslag av röda bär. Vinet har en ung syra och mjuka tanniner som är relativt sammansvetsade med alkoholen. Helhetsintrycket är att det är ett bra riktigt bra vin för den ringa summan som har lite "nya världen" stuk över sig. Mitt tips är att detta vin ska drickas ungt innan frukten faller ihop. Hur gick det ihop med maten? Sådär, maträtten var komplexare än vinet och det höll inte emot smakerna på ett acceptabelt sätt, skulle istället ha satsat på en bättre Bourgogne och låtit Chateau de Valcombe Prestige vänta tills det var dags att plocka fram grillen.