tisdag 30 januari 2007

DOCG Chianti

På förekommen anledning känner jag att jag bör reda ut begreppen kring ursprungsbeteckningen DOCG Chianti. DOCG står för Denominazione di Origine Controllata e Garantita vilket är den högsta kvalitetsklassen i det italienska kvalitetssystemet, de andra är (i rangordning) Vino da Tavola, IGT (Indicazione Geografica Tipica) DOC (Denominazione di Origine Controllata). Vinlagstiftingen i Italien har vuxit fram som ett lapptäcke sedan dess att den instiftades 1963. I sammanhanget bör det sägas att den inte alltid är en garanti för att vinet är av hög klass fast det är en DOCG, många gånger kan en IGT eller en Vino da Tavola (Supertuscans mfl) vara av bättre klass.

Samlingsnamnet Chianti står för DOCG Chianti och dess sju underregioner och DOCG Chianti Classico som blev en separat kassifikation 1984 och syftar på vinets ursprungsområde. En liten modell:

DOCG Chianti (viner från hela det samlade området).
DOCG Chianti Colli Fiorentini (viner från området kring staden Firenze)
DOCG Chinati Colli Arentini (viner från området kring Arezzo)
DOCG Chianti Colli Senesi (viner från området kring Siena)
DOCG Chianti Colli Pisane (viner från området runt Pisa)
DOCG Chianti Montalbano (viner från området norr om Firenze)
DOCG Chianti Montespertoli (viner från området väster om Firenze)
DOCG Chianti Ruffina (viner från området kring Ruffina)
och
DOCG Chianti Classico (viner från området mellan städerna Firenze i norr och Siena i söder)

Vinerna från Chinati Classico är generellt sett av bäst kvalitet, därefter - något förenklat - Ruffina och de övriga. Vinerna från Chianti Classico är, p g a jordmån och mikroklimat, de som är mest koncentrerade; viner från Ruffina är allmänt något stramare och har en högre syranivå p g a av ett svalare mikroklimat. Båda dessa vintyper vinner på lagring om de kommer från bättre producenter och bra årgångar. Konsortiet Chianti Classico har en bra hemsida för vidare information om producenter och viner.

Inga kommentarer: