fredag 18 januari 2008

Chateau La Tour de By Cru Bourgeois 2004Äntligen en bra cru bourgeois på systembolaget till ett överkomligt pris. Mer av detta! Jag har fått tips om detta vin av några bekanta men har av någon outgrundlig anledning inte nappat. Men efter att ha läst bloggarna Finare vinare och Le Francophile så blev jag så pass nyfiken att det var dags att prova. Tillfället är optimalt: fredag efter ännu en arbetsvecka, vi får vår älsta dotter i säng tidigt denna kväll. Jippi! En middag på nästa-tu-man-hand medan vår yngsta jollrar i baby sistsen. I ena pannan bryns lök och gröna bönor i rikligt med olivolja och i den andra så steks utskuren biff. Efter ett par minuter är det det dags att ta bort dem och i med lite finskuren lök som efter ett tag får sällskap av vitt vin. Efter en kort tids reduktion i med Dijon, smör, dragon, hackad saltgurka och köttsaft. Och sedan vispas det hela och hälls över biffarna när smöret har gjort såsen gräddig.

Men vinet då? Chateau La Tour de By ligger i östra delen av Medoc och gränsar mot Gironde i öster och Atlanten i väster vilket borgar för svalka från vattnet som ger en längre mognad för druvorna. Vinet innehåller 65 procent cabernet, 40 merlot och 5 petit verdot. Druvorna växer på grusjordar. En fjärdedel av vinet har legat på nya fat och resten på äldre. Detta är en klassisk Medoc och långt ifrån insmickrande men jag älskar det! Ur glaset stiger en doft av animaliska toner, fat, svarta vinbär och mörka plommon och lägg därtill lite grön paprika, örter, jord, järn och saltlakrits. Örterna går mot dragon och lagerblad och fatkaraktären drar mot kaffe och en liten ton av smörkola. Vinet är ungt med rejäla och matkrävande syror, det får stå drygt en timme i karaffen. Efterhand öppnar vinet upp sig och frukten blir mer tydlig och även mer örter tittar fram med betoning på malört och fänkål. Jag upplever det som att stoppa näsan i en flaska Fernet Branca.

Till maten passar vinet perfekt och upplevs mer harmoniskt och har en frisk karatär. Till lite Brie efteråt så mildars syrorna markant och frukten kommer i skymundan av fänkål och lakrits. Det kanske inte låter så aptitretande men jag formligen älskar vinet. Bara att springa till bolaget och beställa en låda! Håller garanterat i fyra fem år i källaren. En stark rekommendation, trots de mediokra recensioner vinet har fått i vinpressen.

Inga kommentarer: