lördag 26 januari 2008

Loggia Della Serra, Greco di Tufo 2006 & Nova Serra, Greco di Tufo 2006

Det är inte ofta systembolaget har viner gjorda på druvan Greco och när de finns till hands så är det bara att köpa! Denna druva växer rent allmänt i södra Italien och är som allra bäst när den kommer från Campanien. Vinerna har inte sett skymten av ekfat, de vinifieras på ståltank för att behålla sin druvkaraktär som har toner av persika, citrus och blommor. Denna lokala druva var på väg att försvinna från vinfälten men tack vare entusiastiska producenter så har vi förmånen att få njuta av dessa viner.

Loggia della Serra kommer från producenten Terradora och Nova Serra kommer från Mastroberardino. Den sistnämnda producenten har gjort mycket för att lyfta fram lokala druvor från Campanien som Greco. Loggia della Serra doftar citrusskal, med toner av persika och blommer. Smaken är frisk och fruktig med inslag av apelsinskal, persika, gråpäron och blommor, eftersmaken har drag av mandel. Ett mycket bra vin! Nova Serra har en mer sluten doft, det som först möter en är doft av mineral, sedan framkommer toner av gråpäron, persika och citrus. Syran är ung och relativt hård, det smakar grape, gråpäron och mineral och i bakgrunden finns en antydan till persika. Både doft och smak påminner om en Chablis - så vinet passar mig väl. Min bedömning är dock att vinet behöver något år i källaren för att blomma ut. Slutsats: Loggia della Serra är mer drickvänlig nu men Nova Serra vinner i längden.

Efter maten till osten så dricker vi ett vin som inte brukar inmundigas så ofta hemma hos oss: Shiraz. Kalimna Shiraz 2004 (Penfolds) har en mörkröd färg. Det doftar plommon, björnbär, körsbär med en liten ton av svarta vinbär. Vidare finns det ton av lakrits och choklad och kokkos från faten. Vinet är lite eldigt, har medelhöga syror och mjuka tanniner som har börjat integreras med alkoholen. Det smakar björnbär med inslag av torkad frukt som katrinplommon och fikon. Faten bidrar med choklad och vanilj. Ett gott och insmickrande vin med något hög alkohol och sötfrukt för min smak! Ett frågetecknen är hur det utvecklas med lagring? 2004 lär vara en bra årgång i Australien. Men min bedömning är att detta vin bör drickas relativt ungt.

Inga kommentarer: