lördag 19 april 2008

Ca' Rugate Monte Fiorentine Soave Classico 2006, Rocca Guicciarda Chianti Classico 2003 och Condado de Haza Ribero del Duero 2003

Ca' Rugate innehåller 100 procent Garganega. Vinet har en gyllengul färg. Det doftar citrus, annanas, rök, örter och tomatkvist (tack för den liknelsen Finare Vinare). Smaken är fruktig med tydliga inslag av grape och annanas, vidare finns det örter och mineral i eftersmaken. Vinet har en rejäl och aptitretande syra och uppvisar en lång och nyanserad eftersmak. Tre år på raken har det fått tre glas i Gambero Rosso! Enligt min mening det bästa vita vinet under hundralappen på SB.

Condado de Haza är gjord på 100 procent Tinto Fino (Tempranillo). Färgen är mörkröd med lite begynnande brun kant. Från början doftar det söt rödfrukt som körsbär och jordgubb. Sedan framkommer doften av fat: läder, tobak, mörk choklad och vanilj. I bakgrunden finns det lite blommor och örter. Det smakar solvarma jordgubbar, plommon med ett inslag av körsbärslikör och faten bidrar med tobak, choklad och vanilj. Senare på kvällen tittar även en doft och smak fram av torkad frukt som katrinplommon och fikon; och den initiala örtigheten har minskat till förmån för kolonialkryddor. Syran i vinet har börjat mogna och tanninerna är väl integrerad med alkoholen. Vinet har en lång eftersmak med ett avslut som är lite dammigt och jordigt som för tankarna till "terracotta" - något som jag finner i en del spanska viner.

Rocca Guicciarda är gjort på 100 procent Sangiovese. Vinet är mörkt rubinrött med begynnande brun kant. Det doftar körsbär, plommon med inslag av mörka bär som björnbär. Vidare doftar det viol, lagerblad, brödkryddor, choklad och vanilj. Det smakar bittra körsbär, plommon med inslag av mörka bär. Det finns även inslag av örter och brödkryddor. Fatkaraktären drar år vanilj, choklad och kaffe. Syran i vinet är fortfarande vital och tanninerna har börjat mjukna. Vinet uppvisar en bra balans trots den besvärliga årgången. Efter ett tag i glaset framkommer mer örter som lagerblad och rosmarin. Vi sparar en skvätt till dagen därpå för att se hur vinet utvecklas (knappt en halvflaska med korken på). Dag två så framkommer rök, mineral, körsbärspraliner och Sangiovesestall. Ett fall framåt och vis av erfarenheten så kan de återstående flaskorna få en rejäl luftning innan de dricks

Alla viner äger sin egen charm. Mina vänner gör tummen upp för Condado de Haza. Själv föredrar jag Ca' Rugate för dess renhet och elegans. De röda överraskar med dess balans trots den varma årgången.