tisdag 11 mars 2008

Druvkurs med Munskänkarna: Cabernet Sauvignon

Dagens övning gick ut på att lära oss skillnaden mellan Cabernet Sauvignon från olika länder. Här följer en något förenklad teoretisk genomgång. Cabernet Sauvignon är en relativt liten druva med mycket kärnor och tjockt skal. Den är syra- och tanninrik med en karaktär svarta vinbär och blyertspenna. Den växer över hela världen, mognar sent och är motståndskraftig mot olika sjukdomar. Vidare ger den bra viner över hela världen. Den lagras i princip alltid på fat och vinner oftast på lgring. Här följer en något arketypisk beskrivnig av vilken typ av viner druvan ger från olika länder. Cabernet från Bourdeaux är stram till sin karaktär med inslag av svarta vinbär, ceder, fat, tobak, kaffe och stall. Den från Californien har karatär av svarta vinbär, mynta och en fatkaraktär med inslag av vanilj. Den frånChile har en tydlig karatkär av cassis och rostade fat och vanilj. Och den från Australien har inslag av svarta vinbär, plommon (sylt), fat, vanilj och eucalyptus. De stramare - mer syra och mindre frukt - vinerna kommer från Bordeaux och Californinen, i nämnd ordning, för att bli mer fruktorienterade, med mer tillgänlig syra, i de Chilenska och Australienska varianterna. Cabernet från Bordeaux har alltid inslag av andra druvor som Merlot och Cabernet Franc mfl, medan de från nya världen oftast är gjord på enbart på druvan i fråga. Provnigen innehåller även en "dark Horse": Shiraz. Detta är en druva som påminner om Cabernet, den är också liten med tjockt skal och därmed har den rejält med syra och tanniner samt att den i sin ungdom kan ha - i likhet med Cabernet - toner av svarta vinbär.

Vin nr 1: Färgen är rubinröd. Det doftar svarta vinbär, röda plommon, ek, kaffe, lagerblad och stall. Vinet är syrarikt med tannier som börjat mogna. Smaken drar åt svarta vinbär, tranbär, plommon, kaffe och örter till att börja med. Efter ett tag i glaset framkommer mer aromer som rosor, barrskog, multna löv, laktits och läder och dito smak. Ett typiskt moget Haut-Medoc vin från Bordeaux. Vinet är:

Château Fournas Bernadotte 2001, Haut-Medoc, Bordeaux, Frankrike (Chateau Bernadotte) art nr 3834

P.S jag provade detta vin för ett år sedan av samma årgång, då var vinet mer slutet och lite stumt till sin karaktär. Nu har det verkligen utvecklats!

Vin nr 2: Färgen är mörkröd. Doften drar år svartvinbär, plommon, björnbär, viol, vanilj, choklad och cremecaramel. Det smakar svartvinbär, björnbär och röda plommon, rostade fat och mjölkchoklad. Syran är frisk och relativt tanninerna är mjuka. Vinet är ett typiskt cabernet från USA:

Bonterra Cabernet Sauvignon 2005, Mendocino County, Californinen, USA (Bonterra Vineyards) art nr 6710

Ovanstående vin är en gammal trotjänare på SB och brukar hålla en jämn och hög kvalitet. Och faktiskt den mest prisvärda "cabben" på SB från USA. Cabernet med hög svansföring från USA har blivit dyrt. Enligt min mening är det bättre att lägga pengarna på den äkta varan: Bordeaux från den högra stranden!

Vin nr 3: Mörkröd färg i glaset med lila kant. Ur glaset kommer en doft av svarta vinbär, körbär, mörka plommon, ek, vanilj, mörk choklad och eukalyptus. Det smakar svarta vinbär, körsbär, fat, choklad, vanilj och eukalyptus. Syran i vinet är medelhög och tanninerna har en bra struktur och är väl integrerade med alkoholen. En Aussie-cabernet:

Peter Lehmann The Barossa Cabernet Sauvignon, Barossa Valley, Australien (PeterLehmann) art nr 16477

Vin nr 4: Färgen är mörkröd. En tydlig doft av cassis är det första som möter en, det finns lager av mörk frukt i doften. Vidare finns det toner av blommmor, rostade fat, mörk choklad, kaffe och vissa animaliska toner. Det smakar svartvinbärs likör, björnbär, moreller (frukten drar åt det syltiga hållet), rostade fat och mörk choklad med vissa blommiga inslag. Vinet har rejäl syra, påtagliga tanniner och lite eldigt, inte så konstigt med sina 14, 5 procent, d v s bulit to last. Jag tycker vinet är roligt att prova, men för mig är det en tillfällig utflykt i "Parkerland". Det vill säga: Jag uppskattar inte viner som har hög alkohol, om det inte är Amarone eller Port, vidare vill jag att frukten ska dra åt det färska hållet och inte vara klumpig och syltig. Vinet är - med tanke på den påtagliga cassisdoften - således en Cabernet från Chile:

1865 Reserva Cabernet Sauvignon 2004, Cachapoal, Chile (Vina San Pedro) art nr 92002

Vin nr 5: I glaset finns ett vin med mörkröd färg med lila kanter. Det doftar Björnbär, katrinplommon, en ton av svarta vinbär, fat, mintchoklad och rök. Det smakar björnbär, katrinplomon, svarta vinbär, mynta, choklad och ton av ek. Vinet har en frisk syra en bra tanninstruktur. Eftersmaken är lång och nyanserad. Vinet är en Aussie-Shiraz:

Peter Lehmann The Barossa Shiraz, Barossa Valey, Australien (Peter Lehmann) art nr 16381

Det var en bra och intressant provning. Mellan tummen och pekfingret så var vinerna urspunrstypiska. Det är också lätt att förväxla vissa Cabernet med Shiraz. De flesta vinerna var av bra kvalitet, fyra som stack ut, tre i possitiv bemärkelse och en i mer negativ. Det godaste vinet var Chateau Bernadotte (det tyckte de flesta deltagarna), vidare så tyckte jag att Peter Lehmanns båda viner var bra, de brukar hålla en jämn och bra kvalitet. Den met negativa bekantskapen var 1865: Några klunkar var ok men sedan blev det för mycket!

Inga kommentarer: