måndag 20 oktober 2008

Château Haut-Batailley 2004

Vi fortsätter att prova Bordeaux från 2004 och färden går norrut från Margaux till Pauillac. Appellationen fick 18 slott klassificerade 1855 (tre 1er Cru, två 2ème Cru, en 4ème Cru och tolv 5ème Cru). Egendomen vi stiftar bekantskap med i kväll är en 5ème Cru och ligger i den sydvästra delen av kommunen, som gränsar mot St-Julien, och var tidigare en del av Chateau Batailley.

Chateau Haut-Batailley innehåller 65 procent Cabernet Sauvignon, 30 procent Merlot och 5 procent Petit Verdot och har legat mellan 18-20 månader på fat, varav en tredjedel är nya. Vinet har en mörkröd färg med vissa violetta reflexer. Inledningsvis är doften dov, stram och släpper endast fram lite frukt bakom tonerna av fat som går mot kaffe och tobak. Sedan framträder animaliska toner, finstämda aromer av lagerblad, en knivsudd kryddor, pomerans, inslag av mörk frukt som svarta vinbär, plommon och bigarråer samt blommor, jord och blyertspenna. Alla dessa dofter flyter in och ut ur varandra. Doften är kompakt, hemlighetsfull och det lurar något, som inte vill visa sig, under ytan. Vinet är medelfylligt med balanserad syra, har småsträva tanniner, uppvisar ett slankt mellanregister och avslutet är halvlångt med toner av mörk frukt och fat med betoning på kaffe och smörkola. Det är rätt balanserat trots sin ungdom.

Efter fyra timmar har frukten utvecklats ytterligare mot svarta vinbär och plommon, lägg därtill jord, örter och tobak. Det känns ändock som att vinet går igenom en något sluten fas som också framkommer i smaken som har blivit mer vresig och bjuder på en mer påtaglig syra, strävare tanniner och ett avslut som är rätt diffust med mörk frukt, örter och fat. Vi låter drygt en halv flaska stå med korken på till dagen efter.

Efter den längre luftnigen har doften blivit mer fruktig med mogna svarta vinbär, en kompott gjord på både plommon samt körsbär och vidare finns det multna höstlöv, mineral, kaffe och mörk choklad. Efter ett tag i glaset förvandlas frukten till en mer koncentrerad blandning av svartvinbärs- och körsbärslikör. Vinet har fått en mild syra, mjuka tanniner och ett långt och smått elegant avslut. Smakmässigt inleds det med toner av röd frukt, därefter tar ett mellanregister vid med inslag av fruktlikör, mörk bitter choklad och plommonskal och det hela avslutas med en lång eftersmak: mörk mogen frukt, nästintill torkad, örter, lakrits, mineral, kaffe och toner av lättvispad grädde med vaniljsocker.

Med mer tid i glaset framkommer toner av viol, mynta, medicinal-örter, champinjoner som under slutet av kvällen har förvandlats till tryffel ackompanjerad av mineral, stall, cigarrlåda och smörkola. Tanninerna har blivit lite strävare och eftersmaken har toner av svartvinbärsgelé, katrinplommon, och smörkola. Ett mycket intressant vin som kommer att vinna på en längre lagring.

Château Haut-Batailley 2004, Château Haut-Batailley, Paulliac 5ème Cru Classé, Bordeaux, France

3 kommentarer:

Anonym sa...

Delvis nya fat var det, ja...
http://lh3.ggpht.com/fredrik.granlund/RuhvlhVIJTI/AAAAAAAAAIw/CWqs8jYt_5g/s800/IMG_0385.jpg

/Fredrik

Niklas Jörgensen sa...

Haut-Batailley har en speciell plats i mitt hjärta då jag haft förmånen prova det genom många årgångar (var Kjäer & Sommerfeldts agentur när jag jobbade där). Många årgångar har smakat fint efter 25-30 år även om det varit ett något fyrkantigt vin.

Kunde dock inte låta bli 2005:an så jag köpte en låda i London av den för två år sen. Ska tydligen vara deras bästa någonsin!

BTW, Kan jag be om din mailadress?

Skicka till: vinblogg@gmail.com

/Niklas J

Anonym sa...

Anonym: Ja, ser så ut!

Niklas J: uppskattar vinet, var första gången jag provade, men fick tyvärr bara tag på några flaskor. Kommer låta de andra ligga, lovar gott inför framtiden.

Jag skickar min mail!