Jag medger att jag skulle ha missat det här vinet om inte Finare vinare och Frakofilen skulle ha skrivit om det på sina bloggar. Så till den Beauf Bourgogne som puttrade på spisen i ovanstående inlägg så dricker vi Chateau de Valcombe Prestige 2005 från Costières De Nimes AOC som ligger i Langeudoc-Roussillon. Denna appelation gänsar till södra Rohne och har en jordmån som på sina bättre ställen påminner om den som finns i Chateauneuf du Pape, d v s rullstenar som innebär en bra drenering vid regn och som alstrar värme som kan avges under kyligare nätter. Allt detta leder, som ni redan har förstått, till en bättre mognad för druvorna. Vad doftar och smakar vinet då?
Det doftar björnbär, körsbär i likör med toner av blåbär och svarta vinbär, vidare finns det toner av lakrits och lite örter och fatkaraktären har inslag av mörk choklad Och det smakar björnbär, blåbär och svarta vinbär inledningsvis, mittenpartiet är lite glest för att sedan övergå i en lite vattnig eftersmak som har en bitter chokladton med inslag av röda bär. Vinet har en ung syra och mjuka tanniner som är relativt sammansvetsade med alkoholen. Helhetsintrycket är att det är ett bra riktigt bra vin för den ringa summan som har lite "nya världen" stuk över sig. Mitt tips är att detta vin ska drickas ungt innan frukten faller ihop. Hur gick det ihop med maten? Sådär, maträtten var komplexare än vinet och det höll inte emot smakerna på ett acceptabelt sätt, skulle istället ha satsat på en bättre Bourgogne och låtit Chateau de Valcombe Prestige vänta tills det var dags att plocka fram grillen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar