Lördag den första mars. Besöker SB stax efter 10 för att få tag på några flaskor Castello di Brolio 2004. Det enda vin jag har haft möjlighet att ställa in radarn efter detta nyhetssläpp. Jag måste säga att jag är bestört över SBs politik gällande nyheter. Flertalet åtråvärda viner släpps bara på några få bolag, som vanligt, vilket gör att som boende utanför storstadsregionerna är chansen att lägga händerna på dessa viner små. Detta är en luttrad vinkunsument van vid, men denna gång är det ovanligt många toppviner - procentuellt sett - som inte lämnar de stora städerna. Om de inte finns i varudepon så "får vi inte beställa dem från andra bolag först efter en vecka". En vecka! Smaka på det... Chansen att få tag på t ex Clos de Papes är lika med noll. Då är hyllorna rensade med tanke på vilka recensioner detta vin fått. Skärpning SB! Jag rusar således fram till hyllan för nyheter, något måste jag få tag på - ja, det finns några flaskor kvar av Castello di Brolio. Dagen är räddad! Klockan 14 00 är det så dags att prova några av de nya vinerna. De få som kommit till oss. Innan vi går in på vinerna: en eloge till Munkänkarna för att de har börjat med nyhetsprovningar och dessutom har dem "after shopping". Vinerna provas halvblint, dvs vi vet vilka viner som vi ska prova men inte i vilket glas de befinner sig.
Vin 1: Färgen är gyllengul. Ur glaset kommer en doft av exotisk frukt, gula äpplen, örter, fat och en svag doft av mentol. Det smakar exotisk frukt, gula äpplen, fat, smör och en ton av örter som salvia. Syran är medelhög och står inte riktigt emot det tilltugg som serveras bl a marinerade oliver. Vinet passar nog bäst till mildare fiskrätter alternativt på egenhand. Jag har provat vinet i tidigare årgångar som varit bättre. Definitivt ett vin på Verdichio och Chardonay, så vinet är:
Le Busche 2005, IGT Marche, Italien (Umani Ronchi) art nr 99 726
Vin 2: Nästa vin har en ljusgul färg. Det doftar rök, mineral samt en aning petrolium, vidare finns det inslag av gula äpplen, grape, bivax och blommor. Smaken är rejält syrarik med toner av mineral, gula äpplen, blodapelsin och grape. Vinet är fortfarande ungt och vinner på lagring. I glaset har vi en typisk tysk Riesling:
Hochheimer Hölle Riesling trocken Erstes Gewächs 2006, Rheingau, Tyskland (WG Franz Künstler) art nr 97596
Vin 3: I glaset har vi ett vin med gröngul färg. Doften är typisk för druvan Sauvignon Blanc: svartvinbärsblad, krusbär, fläder med ton av lime och dito smak. Ett mycket gott vin att svalka sig med i sommarhettan. I glaset finner vi:
Castelo de Medina Sauvignon Blanc 2006, Rueda, Spaninen (Bodegas Castelo de Medina) art nr 97606
Vin 4: Färgen är blåröd. Det doftar fat, jord, grön paprika, svartvinbär och röda plommon. Syran är mjuk och tanninerna välintegrerade med alkoholen. Det smakar fat, grön paprika, gräs och frukten drar mot svartvinbär och plommon. Påminner om ett Cabernet Franc från Loire. Vinet har en doft och smak från Cabernet Sauvignon som är odlat i ett kallare klimat. Cabernet Sauvignon når inte optimal mognad om den inte får rejält med soltimmar och när den inte får det så framkommer den karaktärisitska tonen av grön paprika som kommer från Pyrazin (en doftkomponent som bryts ned av solljus när druvan mognar). Det vi har i glaset är ett Cabenet Sauvignon från Österrike:
Zillinger Cabernet Sauvignon Sélection 2005, Neusiedlersee, Österrike, (Bioweingut Zillinger) art nr 97079
Vin 5: Färgen på vinet är mörkröd med violetta toner. Doften har inslag av fat, vanilj, körsbär, hallon, gummi och krondill. Det smakar rostade toner från faten, vanilj, körsbär, hallon, gummi och krondill. Syran är frisk och tanninerna mjuka. En typisk enklare Rioja. Vinet är:
Peñagudo 2006, Rioja, Spaninen, ( Bodegas Amador García) art nr 99352
Vin 6: Har en mörkröd färg som har en violett kant. Det doftar rostat fat, mörk choklad, kaffe, piptobak, mörka körsbär, katrinplommon, örter och viol. Det smakar mörka körsbär, katrinplommon, mörk chocklad, kaffe, krydddor och örter i eftersmaken. Doften och smaken är kompakt och det finns flera lager som båda kommer att utvecklas med lagring: 5-10 år. Syran i vinet är kraftig och tanninera är i dagsläget chokladbittra och rejäla men har börjat integreras med alkoholen. Ett typisk Sangiovesevin av bättre sort! En Chianti Classico från Sverigevännen:
Castello di Brolio 2004, Chianti Classico, Toscana, Italien (Barone Ricasoli) art nr 98597
En mycket bra provning med två viner som stack ut: Hochheimer Hölle och Castello di Brolio. En reflexion är att många viner av enklare snitt får höga poäng av vinrecensenter fr a i våra stora morgontidningar. Det positiva med detta är att de går att få tag i hela landet. Medan munskänkarna i deras husorgan Munskänken skriver upp prestigeviner som inte går att få tag på utanför storstäderna. Personligen så har jag inget emot de två olika anslagen. Men det är lite märkligt att Munskänken skriver upp viner som få eller inga vinentusiaster utanför de tre storstadsregionerna får tag på - detta med tanke på att man är en rikstäckande organisation - om man inte ska muta någon på SB, men inte ens det går ju numera!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar