fredag 29 februari 2008

Chateau Bernadotte 2000


Chateau Bernadotte ligger i kommunen Saint-Sauveur. Slottet ägs av Madame de Lencquesaing som också äger Château Pichon Longueville Comtesse de Lalande. Slottet ligger väster om Pauillac i appelationen Haut-Medoc. Årgång 2000 innehåller 60 procent Cabernet Sauvignon, 40 procent Merlot och en liten del Cabernet Franc och Petit Verdot. År 2000 var en mycket bra årgång i Bordeaux och bl a klassad med fem stjärnor i Decanter som den bästa årgången sedan 1990. Detta var dock före den uppskrivna årgång 2005 hade sett ljuset. Jag smakade vinet första gången hösten 2006, då var vinet fortfarande relativt ungt och stramt med rostade toner och mörk frukt. Och hur är det nu?

Färgen är mörkröd med liten begynnande brun kant. Direkt ur glaset kommer en animalisk doft, därefter rostade fattoner som för tankarna till mocca och smörkola. Frukten drar åt svarta vinbär, plommon och söta röda bär och det finns även inslag av torkade örtkryddor som fänkål. Vinet har även utvecklad en rad mognadstoner som stall, tobak och läder. Det smakar svarta vinbär, plommon och körsbär, kaffe, vaniljfudge, lakrits och örter. Eftersmaken är lång och elegant! Syran i vinet är fortfarande frisk och tanninerna är mogna. Efter en timme i glaset framkommer än mer dofter: rosor, nypon och torkad frukt som går mot katrinplommon och körsbär och liknande smak. Risken är att jag blir långrandig men efter cirka tre timmar i glaset så har ännu fler dofter tillkommit: mineral och nymalda espressobönor.

Vinet är en perfekt partner till hängmörad utskuren biff från Hälsingestintan med en rödvinssky, rostad mandelpotatis och grillad sparris. Måltiden avslutas med kittost från Frankrike; Racletten gifter sig perfekt med vinet och smak av sötlakrits framkommer som övergår till körsbärslikör efter ett tag. Ja, vad ska man säga - ett underbart vin! De övriga flaskorna får ligga något år till, vinet har framtiden för sig!

P.S Chateau Bernadotte 2001 finns i beställningssortimentet.

Inga kommentarer: