tisdag 3 juni 2008

Chateau Bibian Cru Bourgeois 2005

Jag sitter med Decanters marsnummer framför mig och gottar mig åt den genomgång de har gjort av Bordeaux Cru Bourgeois 2005, men är samtidigt medveten om att av de 156 viner de har provat finns endast 2 stycken på SB och båda är tillfälliga nyheter. Den ena av dessa viner är Chateau Bibian (Higly recommended) och den andra är Chateau Cissac (Fair). Och i ordinarie sortimentet finns endast en från 2005: Chateau Hurtin-Ducasse (ej provad i Decanter). Att så få Cru Bourgeois finns på SB är inget annat än en skandal, som inte blir mindre skandalös av att 2005 är en toppårgång i Bordeaux. Det borde gå ut en order till alla inköpare på SB: "köp allt ni kommer över av 2005 Cru Bourgeois", innan resten av marknaden har köpt upp dem. Hade vi inte haft försäljningsmonopol i Sverige hade vi haft fler att välja mellan. Att inte fler av dessa viner finns tillgängliga på SB är att betrakta som ett handels- och kulturembargo mot vinbönderna i Bordeaux från monopolets sida. Det är helt enkelt en stor fransk kulturskatt som går oss svenskar förlorad!

Chateau Bibian har en mörkröd färg med violetta kanter. Ur glaset kommer en intensiv doft av mörk merlotfrukt som svarta vinbär och plommon, vidare finns det inslag av örter, mocca och smörkola. Vinet har en ung och frisk syra och rejäla tanniner som dock är tillgängliga trots vinets ungdom. Smaken är mörkfruktig med inslag av örter och fat. Ett mycket ungt och gott Bordeaux som bör ligga till sig några år i källaren. Jag vill ha mer av dessa viner på SB!!!

2 kommentarer:

Vintresserad sa...

Hej MS! Vilken trevlig vinblogg du/ni har! Många trevliga viner och en smak som inte verkar ligga så långt från oss. Håller med till 110% att bra Bordeaux Cru Bourgeois verkligen saknas på SB. Likaså bra St Emilion Grand Cru, men du har ju redan provat Haut-Plentey, vi har några flaskor som skall provas.

MSVin sa...

Tack, för att du gillar bloggen. Och som jag tidigare har påpekat behöver vi mer Bordeaux i rimliga prislägen på SB, det finns så mycket bra där ute!