onsdag 18 juni 2008

Druvkurs med Munskänkarna: Genrep inför druvprov

Kvällens träff är ett genrep inför kommande prov. Det är hög tid för deltagarna att efter åtta träffar inklusive denna stoppa näsan i glaset och finna sex druvtypiska viner. Vi börjar med en kort repetition. Savignon Blanc: "kattpiss på en krusbärsbuske", svartvinbärsblad, nässlor och grön sparris. Chardonnay: citrus, gult äpple, mineral och burkmajs, popcorn och brynt smör (om det är fatlagrat). Riesling: gröna äpplen, citrus, persika, aprikos, mineral, blommor och petrolium (i mognare viner). Cabernet Sauvignon: svarta vinbär, körsbär, plommon, ceder och stall. Pinot Noir: Hallon, jordgubb, vanilj, animaliska toner. Syrah: björnbär, svarta vinbär, hallon, viol och kryddor. Det är vanligt att blanda ihop ung Reisling med oekad Chardonnay, vidare så brukar Cabernet Sauvignon och Syrah vara förväxlingsbara. Det är många äldre munskänkare som ser tillbaka på en svunnen tid då Cabernet smakade Cabernet och då Syrah smakade Syrah. Nuförtiden flyter allt ihop med förhoppning om att fånga "marginalkonsumenten". För att låna ett begrepp från den politiska arenan så ägnar sig många producenter åt triangulering! Nog om detta. Det är dags att starta genrepet.

I glas nummer 1 har vi ett ljusgult vin med lite grönskimmer. Det doftar svartvinbärsblad, fläder, krusbär, kiwi och en liten ton av citrus som drar åt lime. Vinet har en relativt frisk syra och en smak som har tydliga drag av kiwi men det finns även inslag av krusbär, fläder och lime med en eftersmak som har ton av svartvinbärsblad. Ett druvtypiskt vin som doftar mer än det smakar och med ett lite tunnt avslut. Vi har en Saunignon blanc från Nya Zeeland i glaset:

Stoneleigh Sauvignon Blanc 2007, Stoneleigh Vineyards, Marlborough, Nya Zeeland (nr 6311)

I glas nummer 2 är vinet ljust gyllengult. Inledningsvis har vinet en rättfram doft av ek, mineral och citrus. Efter ett tag i glaset blir doften mer nyanserad och toner av gula äpplen, blodapleson, bivax och nötter tillkommer. Vinet har en frisk syra med lite eldiga toner. Det smakar gula äpplen, citrus, mineral, smör med en eftersmak som har drag av kryddor, rostad ek och blodapelsin. Sammantaget ett balanserat vin med en relativt kraftfull inledning som övergår till ett nyanserat mellanregister med ett långt småkomplext avslut. En ekad Chardonay:

Couvent des Jacobins Bourgogne Blanc 2006, Louis Jadot, Bourgogne, Frankrike (nr 5798)

Glas nummer 3 har en färg som är ljusgul med lite skimmrande inslag. Vinet har en nyanserad doft med inslag av mineral och blommor inledningsvis, sedan framkommer toner av gröna äpplen, grape, bivax med en svag doft av petrolium i bakgrunden. Vinet är medelfylligt med en frisk syra med inslag av gröna äpplen och citrus med en eftersmak som har drag av grape, bivax och honung. Sammantaget ett ungt vin som uppvisar bra balans och har typiska drag av torr Riesling:

Trimbach Riesling 2005, Trimbach, Alsace, Frankrike (nr 2639)

Vin nummer 4 har en mörkröd färg med blå kanter. Vinet har en rejäl doft med inslag av svarta vinbär, körsbär, plommon, choklad och vanilj med en ton av nagellack som klingar av efter ett tag i glaset. Syran i vinet är frisk och tanninerna är fortfarande unga och sträva. Smaken har drag av svartvinbärs(sylt), plommon, kaffe och vanilj. Vinet är lite obalanserat, det har mer doft än smak, mittpartiet är något tunnt och avlsutet är lite endimensionellt. Det kan tänkas av vinet blir bättre om det får ligga till sig ett tag i källaren. Den syltiga svartvinbärsfrukten pekar på en Cabernet från nya världen:

Echeverria Reserva Cabernet Sauvignon 2005, Viña Echeverria, Molina, Chile (nr 16566)

Vin nummer 5 är ljusröd med lite violetta kanter. Vinet har en diskret doft med inslag av jordgubb, hallon och bittra örter och det finns även vissa animaliska och örtiga toner i bakgrunden. Vinet har en ung och frisk syra och mjuka tanniner. Smaken har drag av lingon och tranbär inledningsvis med en eftersmak som har inslag av hallon, jordgubbar och örter. Sammantaget ett ungt vin med lite tunn mitt och hyggligt avlslut. En bra generisk Bourgogne:

Couvent des Jacobins Bourgogne Rouge, 2006, Louis Jadot, Bourgogne, Frankrike (nr 5283)

Vin nummer 6 har en mörkröd färg med violett kant. Vinet har inledningsvis en intensiv och nyanserad doft med inslag av rök, charkuterier, blommor och bittra örter som malört, lakrtitsrot och lagerblad. Sedan tillkommer en doft av björnbär, svarta vinbär och vildhallon meden fatkaraktär som bidrar med kaffe och vanilj. Vinet har en medelhög syra och sandiga tanniner som är väl integrerade med alkoholen. Det smakar björnbär, svarta vinbär och vildhallon till att börja med som klingar av i en lång och komplex eftersmak med betoning på bittra örter, viol och fat. Sammantaget ett mycket bra och utvecklat vin som uppvisar en bra balans mellan syra och frukt och som är urspyngtypisk både vad gäller druva och appelation:

Crozes-Hermitage Les Launes 2005, Delas, Crozes-Hermitage, Rôhne, Frankrike (nr 2800)

En del av deltagarna tyckte att genrepet var svårt. Det var som jag påpekade ovan: Riesling och Chardonay samt Cabernet Sauvignon och Syrah blandades ihop. Dagen efter hade vi prov. Jag var fräck och hade precis samma viner som i genrepet och de var även i samma ordning. Det var få som trodde att det skulle vara så pass lätt! Vinprovning handlar mycket om förväntningar, vad man tror finns i glaset. Utfallet blev att några får göra om det till hösten. Men alla klarade det teoretiska provet - grattis!

P.S Om det är någon som undrar hur det kan komma sig att jag alltid kommer fram till vilken druva som finns i glaset så finns det en enkel förklaring - jag väljer vinerna!

5 kommentarer:

Frankofilen sa...

Hehe, snygg knorr med att det är du som väljer vinerna. Och att ha dem i samma ordning är väl inte lätt, snarare på gränsen till sadistiskt ;-)

Anonym sa...

Ja, möjligen lite sadistiskt. Men samtidigt så tänkte jag att doft- och smakminnen sitter kvar från gårdagen. Så det borde vara lätt! Men deltagarnas åsikter var tudelad: någon tänkte att så kan han inte göra, en annan klarade provet genom att tycka att det doftade och smakade precis som dagen före.

Finare Vinare sa...

Kul att läsa! Vilken sektion är det? Hur många av deltagarna klarade provet?

MSVin sa...

Finare vinare: Norrbotten, Luleå. Om jag inte missminner mig var det 5 av 12, men alla ville inte göra det praktiska provet. Alla klarade dock det teoretiska. Omprov till höst.

Anonym sa...

Hej och TACK för er blogg, det hjälper verkligen en panikartad person som mig inför provet. Jag funderar dock om ni har något teoretiskt att dela ut, några gamla prov eller frågor att träna på.