måndag 16 juni 2008

Druvkurs med Munskänkarna: Pinot Noir

För några år sedan skulle alla dricka Pinot Noir! Denna utläggning bidrog säkerligen: "...Pinot needs constant care and attention...only the most patient and nuturing of grovers can do it...". Sidewayseffekten har klingat av men Pinot fortsätter att fascinera vinentusiaster världen över och har alltid gjort det. Men det är inte den första druva man ger sig i kast med eftersom bra Pinot är dyr och svår att få tag på. Många har också dåliga erfarenheter at Pinot: tunn, snipig, lingonsyrlig är några av de omdömen som ofta fälls. Och jag håller med om dessa omdömen, druvan kan ge viner med de nämnda egenskaperna. Men den kan också ge helt fantastiska viner! Något schablonartat kan följande sägas om Pinot Noir. Det är en relativt stor druva med tunnt skal som ger viner med rejäl syra, mjuka taniner och hallon- och jordgubbsfrukt som ung och som gammal ger den ifrån sig mer subtila dofter än något annat vin. Den trivs som bäst i Bourgogne rent allmänt och i synnerhet i Côte d'Or. Den ger även bra viner i USA och Nya Zeeland. Det är svår druva att odla och de flesta producenter ser det som ett gesällprov att ge sig i kast med att göra viner på Pinot Noir. Lyckas man med denna druva är kvalietsstämpeln nära till hands. Jag har även lagt in två förväxlingsbara druvor: Gamay och Tempranillo. Låt oss ge oss i kast med provningen.

Vin nummer 1 har en ljusröd färg med violett kant. Doften är relativt komplex och har toner av röda bär som hallon och lingon med inslag av körsbär och örter. Vidare finns det en doft av jord och nagellack som klingar av efter ett tag i glaset. Vinet har en frisk syra och mjuka tanniner. Smaken har drag av röda bär som hallon och lingon med örtiga inslag. Hade jag inte vetat om det så hade jag nog gissat på en generisk Bourgogne. Men i glaset har vi en Beaujolais:

Moulin à Vent, Beaujolais 2005, Vignerons du Beaujolais, Bourgogne, Frankrike (nr 98440)

Vin nummer 2 har en ljusröd färg. Det doftar hallon, körsbär, tranbär med inslag av örter som drar åt fänkål och lagerblad. Vinet har en ung och frisk syra och mjuka tanniner. Smaken har inslag av hallon, tranbär, lingon och örter med toner av röda bär i eftersmaken. Sammantaget ett relativt balanserat ungt vin med medelhög syra och något tunn mitt och kort avslut. En basbourgogne:

Couvent des Jacobins, Bourgogne Rouge 2006, Louis Jadot, Bourgogne, Frankrike (nr 5283)

Vin nummer 3 har en ljusröd färg med en smått rödbrun mitt. Intitialt doftar det rostad ek, vanilj och kola. Sedan framträder en doft av solvarma jordgubbar och vildhallon, det finns även inslag av blommor, tryffel och körsbärslikör. Syran i vinet är fortfarande frisk och ungdomlig med tanniner som är mjuka och integrerade med alkoholen. Det smakar rostad ek och vanilj till att börja med som övergår till toner av jordgubb och hallon med en eftersmak som har drag av svamp, örter och fat. Ett ungt inte helt balanserat vin med ett fruktigt mellanregister och komplext avslut, det återstår för eken att integreras med frukten. Det är bara att vänta några år. I glaset har vi en hygglig Premier Cru Bourgogne:

Beaune du Château, Bourgogne Premier Cru 2005, Bouchard Père & Fils, Bourgogne, Frankrike (nr 5411)

Vin nummer 4 har en ljusröd färg. En animalisk doft är det första som kommer ur glaset, sedan tillkommer toner av rostad ek och kaffe. Frukten går ett det röda och syltiga hållet med inslag av hallon, jordgubb och tranbär med lite örter i finishen. Syran i vinet är något låg och tanninerna är mjuka med eldiga inslag. Sammantaget ett klumpigt och obalanserat vin eftersom syran är för låg för att stå emot frukt och fat. En Pinot från Nya världen:

Stoneleigh Pinot Noir 2007, Marlborough, Stoneleigh Vineyards, Nya Zeeland (nr 16394)

Vin nummer 5 är ljusröd till färgen. Det doftar ek, vanilj och kola och frukten har inslag av hallon(sylt), jordgubb. Vinet har en relativt låg syra och lite ekbittra tanniner som försöker samsas med de lite eldiga tonerna från alkohlen. Det smakar fat, vanilj och en syltmix av jordgubb och hallon. Sammantaget ett lite klumpigt vin med kort mitt och endimensionellt avslut. En USA Pinot:

Irony Pinot Noir 2005, Russian River Valley, Life Stranges Twists Wine Co, California, USA (nr 6694)

Vin nummer 6 har en mörkt rubinröd färg. Vanilj, krondill, hallon, körsbär och katrinplommon är det första som möter näsan, därefter tillkommer en doft av kryddor och läder. Tanninerna är mjuka och integrerade med alkoholen och syran är medelhög. Det smakar hallon och jordgubb med en eftersmak som har drag av torkad frukt och vanilj. Sammantaget ett moget och balanserat vin med ett något tunnt mellanregister och ett relativt komplext avslut. En typisk Rioja:

Marqués de Riscal, Rioja Reserva 2003, Marqués de Riscal, Rioja, Spanien (nr 2573)

De flesta viner var typiska. En anmärkning är att Pinon från nya världen var lite väl klumpiga i sin framtoning. Man måste nog gå upp några prisklasser för att de ska vara bra. De viner som var mest druvtypiska var: Covent de Jacobins, Baune de Château och Marqués de Riscal. Några av deltagarna tyckte att Beaujolain var mycket bra!

Inga kommentarer: