I väntan på lottodragningen fortsätter vi att prova Bordeaux, nu har turen kommit till en av förra årets primörer från Margaux. Appellationen består av fem kommuner, förutom den nämnda: Cantenac, Sousans, Labarde och del av Arsac. Här hittar vi flest klassade slott i hela Medoc: 21 stycken (en 1er Cru, fem 2ème Cru, tio 3ème Cru, tre 4ème Cru och två 5ème Cru). Men klassificering och kvalité går inte alltid hand i hand, det är vad som finns i flaskan som räknas.
Château Giscours, 3ème Cru från Labarde, innehåller 60 procent Cabernet Sauvignon, 32 procent Merlot, 5 procent Cabernet Franc och 3 procent Petit Verdot. Det lagras 16-18 månader på ekfat, där över hälften förnyas varje år. Vinet har en mörkröd färg med en lite ljusare kant. Efter två timmar i karaff har vinet en smått utvecklad doft med toner av mörka plommon, antydan till svarta vinbär, örter, mandelmassa, blyerts och vissa animaliska inslag. Det finns mer under ytan och vinet behöver ett tag i glaset för att öppna upp sig; nu hittar jag körsbär, blommor och tonerna av örter har blivit skarpare och går mot mynta, lagerblad och timjan. Faten bidrar med mörkrostat kaffe och tobak, i bakgrunden finns det inslag av mineral eller snarare våt grusväg, den doft som uppenbarar sig just när regnvattnet börjar dunsta i solen. Med tanke på vinets ungdom är syran balanserad och tanninerna mjuka med en liten strävhet just innan det välbyggda mittpartiet tar vid. Eftersmaken är lång med toner av mörk samt ljus frukt, örter, fat, lakrits och vinet lämnar efter sig en ton som påminner om vinbär med lättvispad grädde. Vinet är väldigt balanserat, både kraftfullt och elegant.
Med fyra timmars luftning har vinet fått en mer sötfruktig doft, med betonig på smultron och mörka körsbär. Faten har tagit ett steg tillbaka, bidrar nu med ceder, och tillåter mer doft av tobak, blommor, viol, malört att komma fram. Det finns även en smått exotisk och parfymerad doft som svävar omkring i glaset som jag inte kan placera. I slutet av kvällen har vinet fått mer inslag av mineral, vaniljstång, peppar samt muskotnöt och begynnande mognadstoner som multna löv och stall. Syran har antagit en subtil form, tanninerna har blivit mer sammetslika och avslutet har får toner av körsbär, mogna svarta vinbär, söt lakrits, moccaglass, violpastill och faten är näst intill integrerade med frukten. Så elegant som det kan bli, vinet får genast en topplacering på årsbästalistan.
Château Giscours 2004, Château Giscours, Labarde, Margaux 3ème Cru Classsé, Bordeaux, France
2 kommentarer:
Skoj - det här köptes som primör förra året men den lådan är orörd ännu... Kanske dags att börja tulla lite?
Det är bara att börja dricka! Den leverar redan nu, men kommer att bli bättre!
Ha det bra!
Skicka en kommentar