Det är dags att återigen stifta bekantskap med La Bastide Saint Dominique. Vinet har en rubinröd färg, bruna slöjor svävar omkring i glaset och vissa tegelnyanser kan anas i kanten. Doften är intensivt rödfruktig med vissa mognadstoner. Jag finner körsbärkompott, lättsockrad hallonsylt och solvarma jordgubbar som smaksatts med en skvätt balsamvinäger. Även en syrlig, bitter ton som påminner om grapefrukt hittar fram mellan den röda frutken. Under ytan finns det finstämda inslag av smått härskna paranötter, söt piptobak, garrigue och söta kolonialkryddor: kanel, kardemumma och spiskummin. Toner av förfall finns där också som multna löv och eterneller. Det finns även lite störande toner av nagellack, till att börja med, men de klingar av förvånansvärt snabbt. Det bestående intrycket är ändock en fruktkorg med röda mogna bär! Smakmässigt inleder det med mjuk syra och finmalda tanniner som ligger kvar över det välbyggda mellanregistret en bra bit in i det långa rödfruktiga avslutet. Eftersmaken har även toner av torkad frukt, örter och söta kryddor. Låt oss se vad mer luft gör med det...
... med mer luft så har doften fått toner av körsbärslikör och jordgubbssylt och tydligare aromer av multna löv och tobak. Det finns mer att hämta som tjära, honung och timjan, lägg därtill torkad frukt med fikon och katrinplommon i första rummet. Tanninerna har blivit lite mer påtagliga och eftersmaken är rödfruktig med mogna jordgubbar och örter inledningsvis som sedan avtar till förmån för söt lakrits, mer torkad frukt och citrus. Ett mycket gott vin som uppvisar en bra balans trots den varma årgången och jag upplever att det är mycket mer drickvänligt nu än när jag provade det sist (se här).
La Bastide Saint Dominique 2003, G & MC Bonnet, Courthézon, Vaucluse, Chateauneuf du Pape, Rhone, France
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar