söndag 7 december 2008

Marqués de Riscal Rioja Reserva 2002

Rioja består av tre underdistrikt: Alavesa, Alta och Baja. Generellt sett rankas de också i den nämnda ordningen. Orsaken till detta är att stora delar av Alavesa, och delar av Alta, består av en jordmån som är sammansatt av lera och kalksten; där trivs Tempranillo som allra bäst och ger viner med hög syra och rik koncentration. Söder om floden Ebro ligger den andra jordtypen som består av järnhaltig lera vilket ger kraftiga viner med hög alkohol. Alluvialjord, som är den tredje typen, ger viner med hög alkohol som inte sällan används till att förstärka lättare viner. Denna jordmån finns framför allt i Alta samt Baja och är väldigt bördig som gör den mindre lämpad för druvor av hög kvalitet.

Marqués de Riscal 2002 innehåller 90 procent Tempranillo och 10 procent Graciano samt Mazuelo. Druvorna kommer från 15 år gamla stockar som är belägna i Alavesa och vinet har legat drygt 2 år på amerikansk ek. Något förenklat kan man säga att Graciano (som ofta går under namnet Morrastel i Frankrike) bidrar med kryddor till blandningen medan Mazuelo (Carignan) tillför syra, färg och tanniner.

Färgen är rubinröd med en begynnande rödbrun kant. Doften är intensivt rödfruktig med jordgubbar, körsbär samt hallon och i bakgrunden lurar torkad frukt, örter och tobak. Med lite mer luft framkommer katrinplommon – men dessa tar inte över tonerna av röda bär – och fat som bidrar med vanilj. Den typiska aromen av krondill finns givetvis även där. Vinet har en frisk syra, mjuka tanniner, sammansatt mellanregister och ett långt och komplext avslut. Det är mycket balanserat och smått elegant. Smakmässigt hittar jag jordgubbar, hallon och bittra körsbär som rinner ut i toner av vanilj, tobak och torkad frukt. Jag gillar verkligen det här vinet som kombinerar de traditionella fatnyanserna med modern röd frukt – inga varningsskyltar gällande begynnande oxidation så långt ögat når. Drickes gärna nu men kommer säkert att hålla i många år till på grund av den fina syrastrukturen i kombination med de solmogna röda bären.

Marqués de Riscal Rioja Reserva 2002, Herederos del Marqués de Riscal, Elciego, Alavesa, Rioja, España

Inga kommentarer: