söndag 7 december 2008

Pétalos 2006

Alvaro Palacios är redan en legend trots sina relativt unga år. Han är utbildad önolog från Bordeaux och hans mentor var Jean-Pierre Moueix från Château Petrus. Han har skapat stora viner i Priorat, som L’ Eremita, men också bidragit till utvecklingen av det mindre kända Bierzo i nordvästra Spanien. Där skapar han vin av druvan Mencia som kommer från gamla stockar från små vingårdar med ett svalt mesoklimat. Enligt Oz Clarke ska druvan ge viner med ”drag av hallon och svartvinbärsblad” och druvan påminner enligt honom om ”lite råa cabernet franc-viner”. Jag har inte provat druvan tidigare och inte heller vin från distriktet – men det låter minst sagt lovande!

Pétalos innehåller 100 procent Mencia och vinet har legat några veckor på nya fat och sedan dragits om till äldre fat där vinet har legat 6 till 8 månader. Det har en mörkröd färg och ser väldigt kraftfullt ut! Det första som möter näsan är animaliska toner, rök och gummi. Dessa minskar efterhand till förmån för fat: mörk choklad och piptobak. Till slut, efter ett tag i glaset, stiger en kraftig doft av frukt upp till ytan som går mot björnbär och hallon med vissa subtila toner av mörka plommon och blåbär i bakgrunden. Vinet har en balanserad syra, mjuka tanniner, ett väl sammansatt mellanregister och rätt långt och smått utvecklat avslut. Smaken inleder med toner av björnbär och hallon som övergår till ett fatbetonat mittparti för att sedan mynna ut i en eftersmak av örter, blåbär och torkad frukt. Ett mycket balanserat vin som inte är det minsta klumpigt trots den höga alkoholnivån på 14,5 procent!

P.S Vinet hade få eller inga likheter med de Cabernet Franc jag har druckit!

Pétalos Bierzo 2006, Descendientes J. Palacios, Villafranca del Bierzo, León, España

4 kommentarer:

Frankofilen sa...

Intressant att Clarke refererar till CF. Själv brukar jag tänka på syrah när vi dricker mencia...

MSVin sa...

Jag håller med dig! Jag hade nog gissat på en Syrah om jag hade provat blint!

vinogram sa...

Kul! Drack också detta vin i helgen till en lammstek fylld med örter. Vi tyckte den var riktigt bra. Kan långt hålla med om din beskrivning. Tyckte det var ett riktigt bra mellanregister. Kommer ni ihåg när det släpptes och vad det kostade?

MSVin sa...

Jag tror att det släpptes hösten 2007, och kostade 139 om jag inte missminner mig. Riktigt bra! En klar överraskning. Så vitt jag minns så fick den rätt bra kritik av vissa journalister, jag tror att Anders Melden i Livets Goda gav den runt 85 poäng