lördag 13 december 2008

J-M Brocard & Domaine Antonin Guyon

Det är återigen dags att prova en ny årgång från J-M Brocard, denna gång är det Petit Chablis 2007 som sätts under luppen. Vinet har en ljusgul färg. Doften är ung och finlemmad med toner av gröna äpplen, grapefrukt, persika, blommor och mineral. Vinet har en frisk syra, lätt mellanregister och ett avslut med inslag av gröna äpplen, grapefrukt och mineral som håller i sig ett bra tag. Även detta vin kombinerar en bra syrastruktur med rejäl frukt. Alla tre viner som provats från Brocard från 2007 har varit riktigt bra. Köpläge!

La Justice 2005 kommer från Domaine Antonin Guyon, en producent med många viner i sin portfölj. Druvorna till detta vin kommer från vingårdar i Gevrey-Chambertin som är i deras ägo. Det tillverkas på ett traditionellt sätt: lång jäsning på stora öppna träkar och lagring på fransk ek, en tredjedel nya, under 18 månader. Vinet tillbringar 2 timmar i karaff innan det är dags att prova. Färgen är ljust rubinröd. Doften är frisk, smått utvecklad och sammansatt! Det första doftintrycket ger toner av rostade fat, kött, rök, vitpeppar och röda bär som hallon och jordgubbar. Efter ett tag i glaset blir doften mer komplex med toner av ädelträ, lakrits, blommor och örter som timjan. Doften är minst sagt spännande! Attacken är till att börja med mjuk, sedan stegras den och blir packad med friska syrliga röda bär. Mellanregistret är långt och tanninerna är inlindade i kryddor och örter. Sakta men säkert övergår mittenpartiet till ett långt och nyanserat avslut fullpackad med smaker: kryddor, rostade fat, mineral, örter, blommor och moreller. När jag upplever att smaken börjar klinga av framkommer toner av bakpulver och vaniljstång, understödda av finstämmda toner av syrliga röda bär och kryddiga tanniner. Direkt till årsbästalistan utan att passera gå!

Med mer luft har hallonen fått en skarpare framtoning tillsammans med ett tydligare inslag av moreller. Sedan framkommer begynnande mognadstoner som läder, rotsaker, rosor, viol, muskot, kanel, svamp och mer mineral. Syran är lite mer balanserad, tanninerna mer sträva och vinet ger ett lite slankare intryck med toner av tranbär, röd citrusfrukt och rostade fat. Vinet har nu en mer spännande doft än smak, det har gått in i tunneln. Vi skulle ha haft en halvflaska kvar till morgondagen för att se vartåt det lutade! Min bedömning är att vinet hade knockat oss! Återstående flaskor får vila några år.


4 kommentarer:

Frankofilen sa...

Jädrar vad sugen man blev på 2005 Guyon nu då... Låter härligt.

MSVin sa...

Den var riktigt bra! Och blir sannolikt mycket bättre om några år. Har du någon liggandes så lufta väl, men inte för länge då jag erfor att den blev sluten. Har du likande erfarenhetet?

Ezra sa...

Ja, det är en sällsynt god Pinot. Jag kommer hålla på mina flaskor även om det är svårt att hålla fingrarna borta... Provade den i september.

MSVin sa...

Ezra: ja mycket en god Pinot, och det gäller att gömma de andra flaskorna. För det här vinet har framtiden för sig!