söndag 5 februari 2012

Marche, Marche, Marche


Vad är det första ni tänker på när jag nämner Marche!? Verdicchio, givetvis, en av Italiens mest spännande gröna druvor, som kan ge både lätta och komplexa viner. Men, sedan invänder ni och säger – Montepulianco! Visst, en mycket potent druva som odlas över hela södra Italien, men trivs bäst i Abruzzo och Marche. I kväll provar vi några viner som kommer från en mindre importör i Norrland, Sapordivino, som har specialiserat sig på viner från Marche. Jag ser fram emot att följa dess portfölj, de har, ska det visa sig, en rad bra viner redan nu! Det verkar som att fler och fler importörer hittar sina egna nischer, vilket medför att vi får ett större utbud av viner från mindre producenter, som letar sig fram till systembolagets beställningssortiment eller som går att privatimportera.

Pistillo 2009 Offida Pecorina DOC. Ett vitt vin gjord på den gröna druvan Pecorino, som odlas i ett litet område som tidigare tillhörde DOC Rosso Piceno. Druvans namn kommer, enligt legenden, från att fåraherdar drack detta vin till fårosten Pecorino; vinet passade bra till osten så druvan fick namn därefter. Vinet är gjort på 100 procent Pecorino och har legat 4 månader på franska ekat. Färgen är halmgul med gröna reflexer, doften är komplex med rökiga mineraltoner till en början sedan framkommer gula plommon, äpple och citrus. Men lite mer luft framkommer blommor, örter, kryddor och mandel. Smaken går i doftens tecken, vinet har en balanserad syra, ett välbyggt mellanregister och ett långt och komplext avslut. Vinet har en riktigt bra ryggrad och en komplexitet som få vita viner från Italien uppvisar, och ska tydligen passa till älgköttsoppa! Det skulle vara intressant att se vad som händer med lagring.

Polesio 2008 IGT Marche. Vinet innehåller 100 procent Sangiovese och lagras endast på ståltank. Vinet har en mörkröd färg med blå reflexer. Doften är sammansatt och packad med mörk frukt: moreller, plommon och björnbär. Sedan framkommer toner av örter, blommor, lakrits, läder och tobak. Vinet har en smått avrundad syra, bra mittparti med rejäla tanniner som är örtbittra, och avslutet är långt och komplext. Ett riktigt bra vin. Påminner om Sangiovese från Toscana men skiljer sig även åt, mer mörk och smått hemlighetsfull. Vinner på lagring.

Podere 72 2008 Rosso Piceno Superiore DOC. Vinet innehåller 50 procent Montepulciano och 50 procent Sangiovese och har lagrats 16 månader på fransk ek. Detta vin är mer komplext än det förra, tiden på fat märks, doften öppnar upp med mörka körsbär, sviskon och björnbär. Faten bidrar med toner av lakrits, kryddor och kaffe, men dessa aromer skymmer inte spår av terroir: blommor, mineral och örter. Smaken går i doftens tecken med balanserad syra, välbyggd mitt, med en liten ekbitterhet, som beror på vinets ungdom, och en lång och komplex avslutning med mörk frukt, örter och fat. Kommer att bli bra efter några år i källaren.

Aion 2009 Rosso Conero DOC. Vinet innehåller 85 procent Montepulciano och 15 procent Sangiovese och har lagrats i ståltank. Doften är ung och sammansatt, med lite tid i glaset öppnar vinet upp sig med toner av mörka körsbär och plommon. Sedan kommer blommor, örter och mineral upp till ytan. Vinet är ungt med frisk syra, ett välsvarvat mellanregister med rejäla tanniner, men de är inte motsträviga, som är packad med bittra örter, avslutet är långt och komplext med mörk frukt, örter och mineral. Ett mycket bra vin, detta borde man lägga undan några flaskor av.

Collequanto 2008 Serrapetrona DOC. Vinet innehåller Vernaccia Nera och har legat på ståltank. Doften är komplex och smått aromatisk. Det öppnar upp med både röda och mörka bär, där vilda hallon anger tonen, även detta vin har toner av mineral och örter. Vinet har en ung frisk syra, bra mitt med smått torra tanniner innan ett långt och elegant avslut tar vid med röda och mörka bär, örter och mineral. En mycket spännande druva, den ger både kraft och elegans åt vinet. Skulle vara kul att se vart det tar vägen med nått års lagring.

Carnassale 2009 Marche Rosso IGT. Vinet innehåller 60 procent Montepulcinao och 40 procent Sangiovese och har även detta lagrats på ståltank. Doften är fruktdriven med mörka körsbär och plommon, efter ett tag framkommer toner viol, rosor, örter, tobak och läder. Vinet har en balanserad syra, en bra mitt med kompakta men välslipade tanniner, och en lång eftersmak, med både röda och mörka bär, örter, lakritsrot och viol. Det enklaste vinet i samlingen, men en positiv överraskning. Ett bra husets vin som passar många olika maträtter.

Sammantaget, en mycket bra provning. Med massor med nya intryck. Det som slår mig mest är hur intressanta viner man kan ta fram utan att använda ek. Vi borde har mer sådana viner på bolaget, dvs viner med bra druvmaterial som speglar områdets terroir, utan att ha maskerats med ek. Visst, ek  bidrar med mycket positivt men det är intressant att dricka viner som är druvtypiska. Det är inte lätt att vara en liten importör med nischade viner, men det dessa eldsjälar gör är en kulturgärning.

3 kommentarer:

Ingvar Johansson sa...

Intressant läsning. Marche är verkligen ett underutforskat område för min del. Bortsett från Auroras viner har jag ännu inte hittat något som riktigt träffat mitt i prick. Intressant också att det finns två importörer som helt specialiserat sig på Marche. Man kan väl anta att vinimporten i dessa fall inte är den huvudsakliga inkomstkällan

MSVin sa...

Ja, det finns många bra viner i Marche, men även längre söderut.

Det är nog inte lätt att överleva om man är en mindra aktör, med ett speciellt område som fokus. Men de gör en bra insats för oss som vill hitta nya viner.

Anonym sa...

Snuskigt bra viner. Jag har druckit dem och blivit imponerad.