fredag 10 februari 2012

Taverna


Det är inte ofta vi hittar viner från Aglianico del Vulture på bolaget, appelationen ligger i Basilicata, och vinerna odlas på vulkansik mark. Vinet görs på druvan aglianico som framför allt förknippas med Campanien och viner från Taurasi.

Taverna Aglianico del Vulture har en mörkröd, tät, färg, med rejäla tårar på insidan av glaset. Vinet har en smått sluten och sammansatt bouquet till en början. Efter ett tag öppnar viner upp sig och en djup doft möter oss med massor av mörk frukt som björnbär, sviskon och moreller. Sedan fyller det på med kryddor, svartpeppar och anis, samt en handfull örter. Även jorden ger sig till känna med rök och mineral. Fattoner finns även där i form av kaffe och tobak. Vinet är stramt när vi väl smakar på det, terroirdrivet, med frisk syra, kompakt mitt med tuffa taninner och ett långt avslut med mörk frukt, örter, kryddor och fat. Med mer luft öppnar vinet upp sig. Vinet är riktigt bra, ett rustikt och robust vin som jag skulle låta ligga ett tag.

1 kommentar:

Ingvar Johansson sa...

Hej och välkommen tillbaka. Kul. Visst var det väl så att det fanns en del aglianico på SB för sådär 10-15 år sedan. Jag har något luddigt minne av att Kronstam hade något slags genomgång. Är du sugen på bra aglianico så kolla in D'Angelo via Merolli eller Terra dei Re från Terroiristen. Båda skickar till Sverige.