söndag 5 februari 2012

Två trotjänare!


Min syster och svåger bjuder in oss på middag - Lasagne! Svågern har köpt två trotjänare: La Tense Sassella och Le Volte. Hur passar de till maten? Ja, svaret är nog givet på förhand, men man vet ju aldrig.

Le Tense Sassella 2008 har en vacker färg, brunröd med tegelskimmer. Ser ut som många alpviner gör, det som kommer närmast till hands är viner från Valle d'Aosta. Doften är sammansatt smått esoterisk, nebbiolos markörer finns där: blommor i olika former och rökiga toner. Men det finns mer där som hallon, körsbär och slånbär. Även kryddor, muskot, och torkade örter, lagerblad. Smaken är dov till en början, men efter tag öppnar den upp sig, syran är läskande, mitten är slankare men välbyggd, med torra, välsvarvade tanniner med ett visst bett innan avslutet som går mot surkörsbär, hallon och slånbär, lägg till kryddor och torkade örter. Efter ett tag i glaset framkommer rosor, läder och tjärpastill även smaken blir mer fruktigt. Bra, passar som hand i handske till maten, syran skär igenom bechamelsåsen och bidrar till att aptiten återkommer.

Le Volte 2009 har en mer mörkröd färg och ser yngre ut. Vinet är mer franskinspirerat, cirka 50 procent sangiovese och resten en blandning av cabernet Sauvignon och merlot. Doften påminner om Bordeaux med toner av svarta vinbär, plommon, ceder, mocca och gräs alternativt grön paprika. Ja, det finns även toskanska inslag av körsbär. Smaken är balanserad, både syra och tanniner är mer tillgängliga än i det andra vinet. Smaken är mer lättillgänglig och mer fruktdriven, med mörk och röd frukt, mer fat och en mer avrundad avslutning. Vinet går inte riktigt ihop med maten, här hade det varit på plats med en rejäl köttbit. På tu man hand så är vinet väldigt bra, och framför allt till osten efter maten, det vill säga kittost från Frankrike.

Sammantaget, La Tense Sassella är vinnaren med sin mer ursprungstypiska karaktär. Le Volte är mer internationellt inspirerad, kan komma från vilket region som helst i Italien eller från något annat land. Vinet är korrekt och välgjort, men producenten har nog skapat det med den internationella marknaden för sina ögon. Men som sagt: ett välbyggt vin.

Inga kommentarer: