I ett tidigare inlägg drack vi viner från Montepulciano Colline Teramane (se här) från Abruzzo. Nu är det dags att prova hur en mer mogen Montepulciano från Marche smakar. Vinet vi dricker denna kväll kommer från appelationen Rosso Conero; som i september 2004 blev tudelad: Rosso Conero (DOC) och Conero (DOCG). Vinerna ska innehålla minst 85 procent Montepulciano och även Sangiovese får ingå upp till 15 procent. För att buteljera vinet som Conero måste det ha lagrats minst 24 månader. Dessa två appelationer ligger på sluttningarna runt berget Conero som överblickar staden Ancona. Berggrunden innehåller äldre marina sediment och är kalkrik.
Umani Ronchi, som skapat kvällens vin, har en rad storsäljare på bolaget. De producerar vin både i Abruzzo och Marche och har mellan 18-20 märken beroende på årgång. Det krävs en så pass bred portfölj om man ska kunna producera 2 miljoner flaskor årligen. De gör viner både med spets och bredd och de har en hög lägsta nivå när det gäller kvalité. Och några av deras viner brukar prenumerera på "röda glas" i Gambero Rosso, bland annat kvällens vin.
Cumaro har legat 12-14 månader på små franska ekfat och ytterligare 6 månader på flaska innan det släpptes ut på marknaden. Vinet är mörkt rubinröd med rödbruna inslag och begynnande tegelkant. Doften är nyanserad, mogen och rödfruktig med toner av solvarma jordgubbar, körsbärskompott med inslag av torkad frukt som fikon och katrinplommon. Vidare finns det inslag av lakrits, söt piptobak, choklad, vanilj och kardemumma. Doften är underbart esoterisk och vandrar från arom till arom. Vinet är moget och har en utvecklad smak med mogna syror och sammetslätta tanniner som är helt integrerade med alkoholen. Till att börja med smakar det jordgubb och körsbär, sedan kommer ett nyanserat mellanregister med kakaopulverlätta tanniner för att avslutas med en lång komplex eftersmak med ton av de torkade frukterna som mötte en i doften samt kolonialkryddor. Ett fullmoget vin som uppvisar en närmast total balans mellan frukt, syra och fat.
Jag förstår hur det kommer sig att de "röda glasen" i Gambero Rosso är ständigt återkommande. Här skulle jag kunna komma med en utläggning om prisvärdhet, men jag har svårt att bedöma den, detta vin skulle ha varit lika gott om det antingen kostade 100 eller 300 kronor!
Cúmaro Rosso Conero 2001, Umani Ronchi, Osimo, Italia
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar