onsdag 23 juli 2008

Domaine Faury 2004

Jag har inte undgått den diskussion som har uppstått om Domaine Faury 2006 inom bloggsfären. Jag var nära att köpa några flaskor men Finare Vinares ”sågning” fick mig att förlora intresset (se mer här). Det är möjligen fegt att inte prova själv för att bilda sig en egen uppfattning, men jag litar på deras omdöme.

Vi korkar istället upp Domaine Faury 2004 som har fått ligga till sig ett tag i källaren. Vinet är rubinrött med en lite mörkare mitt och har en begynnande brun kant. Doften är rättfram, medelstor och rätt utvecklad. De toner som först möter näsan är rök, charkuterier och en svag ton av vilt, sedan en kryddbukett där malört och nejlika anger tonen. Jag kommer på mig med att helt plötsligt bli sugen på en Negroni! Givetvis finns de sedvanliga tonerna av björnbär och svarta vinbär där och i bakgrunden finns det en diskret fatkaraktär av kaffe och vanilj. Syran i vinet är medelhög och tanninerna är mjuka och integrerade med alkoholen. Inledningsvis smakar det mörka bär som sedan övergår till ett tunnare mittenparti med inslag av örter för att avslutas med en något ihålig eftersmak med toner av lakrits och rostade fat. Så här långt är vinet lite obalanserat, med mer doft än smak. Har vinet nått toppen och är på väg ner, är det i ”syrah-tunneln” eller lider det av syrebrist?

Efter ett par timmar i karaffen har något hänt med vinet, nu är doften mycket mer nyanserad och uttrycksfull. Tonerna av eldstad har minskat till förmån för ännu mer rökta charkuterier och söt lakrits. De mörka bären har förvandlats till körsbär och vildhallon. Fatkaraktären har gått från kaffe till smörkola. Vissa mognadstoner har dykt upp i glaset som rotsaker, tobak, och vissna blommor. Syrorna i vinet har blivit piggare och har drag av röda bär, det vattniga mellanregistret har fyllts ut med tanniner som har inslag av bittra örter och avslutet är långt, varmt och kryddigt med toner av torkad frukt och fat.

Nu pratar vinet ett helt annat språk. Min bedömning är att detta vin har mycket mer att ge än primärfrukt. Jag låter resten av flaskorna ligga kvar några år till.

Domaine Faury Saint-Joseph 2004, Philippe Faury, La Ribaudy, Chavanay, Rhône, France

3 kommentarer:

Finare Vinare sa...

Nollfyran är inte alls dum, vi har också flaskor på lut för ett par års vila.
Som sagt en hel del rök och eldstad, som
lättar med luftning.

Angående "sågningen" så är det ju möjligt att nollsexan blir bättre när frukten lugnar ner sig lite. I juni vinet både svulstigt, syltigt och bläckigt på nyavärldenvis. Att syrorna upplevs såpass låga känns också lite oroande. Vi har sparat ett par flaskor även av den, i rent studiesyfte naturligtvis ;-)

MSVin sa...

Jag gillar verkligen O4:an, frågan är hur länge den ska lagras, har ni någon uppfattning.

Anonym sa...

hi, msvin.blogspot.com!
[url=http://viagradec.fora.pl/] viagra kaufen online[/url] [url=http://viagraded.fora.pl/] viagra [/url] [url=http://viagradef.fora.pl/] viagra bestellen online[/url] [url=http://viagradee.fora.pl/] viagra bestellen online[/url] [url=http://cialisdea.fora.pl/] cialis kaufen [/url] [url=http://cialisdeb.fora.pl/] cialis online[/url]