söndag 30 november 2008

Domaine la Suffrène Bandol 2002

Under flera generationer har egendomen odlat druvor som de sålt till lokala kooperativ och det var först 1996 som de började göra sina egna viner under namnet Domaine la Suffrène. Druvorna till deras viner kommer från 45 ha vingårdar som ligger mellan kommunerna Cadière d’ Azur och Castellet i departementet Var. Jordmånen är rik och är en blandning mellan sand-, kalk- och lerjordar.

Deras ”standard” Bandol innehåller 55 procent Mourvèdre, 20 procent Grenache, 15 procent Cinsault och 10 procent Carignan och har legat 18 månader på stora ekfat. Vinet har en rubinröd färg med rödbrun kant. Doften är lite återhållen och smått utvecklad med inslag av björnbär, torkade örter och lakrits inledningsvis. Sedan kommer fler dofter upp till ytan som hallon, blåbär, körsbär, smörkola och toner av vilt och ingefära. Doften är nu riktigt spännande! Vinet har en syra som åldrats med behag, sandiga tanniner som är totalt integrerade med alkoholen, ett sammansatt mittenparti och ett långt nyanserat avslut. Smaken inleder med en blandning av björnbär som fortsätter över ett örtigt mellanregister för att rinna ut i toner av salmiak, ingefära, vilt och örter ånyo. Doften är i nuläget mer spännande än smaken.

Vi har sparat drygt en halv flaska med korken på i ett dygn. Nu är doften mer utvecklad och komplex med toner av körsbärslikör, Crème de cassis, solvarma jordgubbar, katrinplommon, viol, stall och mörkchoklad. Smakmässigt så har tanninerna blivit lite mer sträva och eftersmaken har inslag av bittra körsbär, katrinplommon, örter, salmiak och violpastill. Vinet har lyft ett par steg med luftning, men fortfarande är doften mer komplex än smaken. På det hela taget en mycket trevlig bekantskap.

Domaine la Suffrène Bandol 2002, Domaine la Suffrène, La Cadière d’ Azur, Bandol, Provance, France

Inga kommentarer: