lördag 15 november 2008

Würzburger Stein Silvaner Kabinett Trocken 2007

Juliusspital, som grundades 1576 av furstbiskopen Julius Echter von Mespelbrunn, är en av tre stora vinegendomar i Franken. De har sedan medeltiden idkat välgörenhet. Affärsidén var enkel: de fattiga och de nödlidande skulle hjälpas med de inkomster som vinförsäljningen skulle inbringa. Och även idag driver de välfärdsinrättningar. Juliusspital äger 127 hektar vingårdar, vilket gör den till den tredje största vinegendomen i Tyskland. De äger en liten del av vingården Stein som ligger norr om Würzburg i ett perfekt söderläge vid floden Main som medför bra förutsättningar för mogna druvor. För övrigt är 2007 en av flera bra årgångar under 2000-talet i Tyskland.

Würzburger Stein har en ljust gyllengul färg. Doften är aromatisk med toner av gröna äpplen, gula plommon och grapefrukt. Lägg därtill en jordig mineralton och honung. Vinet är friskt, aromatiskt och lite spritzigt. Smakmässigt inleds det med gröna äpplen för att övergå i ett mellanregister som börjar med toner av honung och avslutas med en jordig beska. Eftersmaken är rätt lång med inslag av mineral och gula plommon, innan smaken försvinner återkommer tonerna av honung. En mycket bra Silvaner, både som aperitif och till mat!

Würzburger Stein Silvaner Kabinett Trocken 2007, Wiengut Julisspital, Bereich Maindreieck, Franken

6 kommentarer:

vinogram sa...

Ku! Drack Thüngersheimer Johannisberg Weisser Burgunder Spätlese 2007, oxå fr Franken, i helgen och blev riktigt förtjust. Härligt ren och frisk med riktigt bra syra för att vara ett Frankenvin.

MSVin sa...

Ja, jag har mer och mer börjat uppskatta viner från Franken. Det är något speciellt med flaskorna.

Vad roligt med en ny blogg!

vinogram sa...

Är annars en riktigt syrafantast och har inte upplevt att syran varit tillräcklig men här var det rikigt bra. Som apereitif perekt! Får prova mer helt enkelt.

Kul att läsa andras bloggar, triggar igången en..ibland!

Anonym sa...

Syra och tannin är underskattat!

Niklas sa...

Reste runt i Franken för några år sedan och alla var oerhört välkomnande! Särskilt kul var besök i Iphofen och mina favoriter Hans Wirsching och Johan Ruck. Även ett besök på Juliusspital inne i Wurzburg. Fantastisk källare, underbar restaurang och en skön vinbar där det mesta kunde provas!

Får du chansen så prova ngn gång Juliusspital's underbara Muskateller (Petit Grains) från vingårdsläget Abtsleite. Wow, slår de bästa från Alsace!

MSVin sa...

Tack för tipsen! Jag har länge velat göra en vinresa till Tyskland. Det måste bli av inom en snar framtid.