lördag 15 november 2008

Munskänkarna provar novembernyheter

Under drygt två veckor har det inte varit mycket till vindrickande. Jag har istället ägnat tid åt att läsa på om slott, vingårdar, appellationer och kommuner. Lärt mig olika ramsor för att komma ihåg vinbyar i Södra Rhône och alla Grand Cru i Bourgogne med mera. Orsaken till detta är jakten på det tredje betyget. Nå, nu är det teoretiska provet gjort - återstår att se hur det gick - och vad kan väl passa bättre än att skölja ner det hela med att prova novembernyheter tillsammans med Munskänkarna.

Vi provar tre vita och tre röda viner. Provningen är halvblind och följande information lämnas till oss. En Mâcon-Villages, en Chardonnay från Sicilien av högre kvalitet och en Riesling från Franken. En Pinot Noir från Yarra Valley, en modern Rioja och slutligen en Crozes-Hermitage.

Vin nummer 1 har en gyllengul färg med rätt rejäla tårar på glasets insida. Doften är ung, frisk och relativt kraftfull med toner av tropisk frukt som mango och ananas, lägg därtill mandarin samt citruskal. Faten lämnar snygga toner av popcorn, brynt smör och rostade nötter. Vinet har en frisk syra, ett välbyggt mellanregister och ett långt smått nyanserat avslut med toner av exotisk frukt, mandarin, citrusskal och rostade fat, med en liten bitterhet som håller sig kvar en stund efter eftersmaken har försvunnit. Ett bra vinbygge från Sicilien:

Planeta Chardonnay 2006, Planeta, IGT Sicilia, Italy

Vin nummer 2 är ljusgult till färgen och doften frisk, ung och rättfram med inslag av gula äpplen, grapefrukt och örter. Vinet har en frisk syra med ett lätt mellanregister och ett enkelt avslut med toner av gula äpplen, grapefrukt och örter. Ett enklare vin från södra Bourgogne:

Macon Villages 2007, Blason de Bourgogne, Mâcconais, Bourgonge, France

Vin nummer 3 har en ljus gyllengul färg. Vinet har en smått utvecklad doft med toner av aprikos, mogna gula äpplen, päron, apelsinskal och mineral, även toner av blommor och honung tittar fram efter ett tag i glaset. Vinet har en frisk syra, bra mitt och en lång eftersmak med toner av aprikos, äpple, pomerans och mineral. Dagens bästa vita vin som kommer från vårt närmaste vinland:

Würzburger Stein Riesling Kabinett Trocken 2007, Weingut Juliusspital, Bereich Maindreieck, Franken

Vin nummer 4 är mörkt rubinröd. Det har en relativt kraftig, utvecklad och sammansatt doft med inslag av mörka körsbär och plommon, solvarma jordgubbar, örter samt en liten ton av torkad frukt, anis och viol. Fatkaraktären går mot kaffe och vanilj. Vinet är medelfylligt, syran balanserad, tanninerna inlindade, mellanregistret är tätt och avslutet är långt och smått komplext. Smaken har inledningsvis inslag av plommon, körsbär, örter och anis, eftersmaken har toner av kaffe, mineral och viol. I glaset har vi en modern Rioja:

Roda 2004, Bodegas Roda, Rioja, España

Vin nummer 5 har en ljusröd färg med en viss tegelkant. Vinet har frisk och rättfram doft med toner av vitpeppar, hallon, jordgubbar och kryddiga toner från faten. Syran är mild, tanninerna mjuka och mellanregistret är lite vattning och eftersmaken har toner av röda bär, fat, kryddor och en liten ton av örter. En nya världen Pinot som inte lämnar något större intryck:

Gulf Station Pinot Noir 2007, De Bortoli, Yarra Valley, Victoria, Australia

Vin nummer 6 har en mörk och tät röd färg. Vinet har en ung, smått återhållen och uttrycksfull doft med tydliga aromer av charkuterier, gummi, vitpeppar, björnbär, svarta vinbär, örter som rosmarin och faten går mot eneträ samt kaffe. Det har en frisk syra, inlindade smått utvecklade tanniner, ett bra mittenparti och en lång eftersmak med toner av mörka bär, örter, viol, kaffe och eneträ. Vinet är redan drickvänligt trots sin ungdom. En Syrah från, ja ni vet vem:

Crozes-Hermitage 2006, Alain Graillot, Crozes-Hermitage, Rhône, France

En bra provnig, med två klara favoriter: Juliusspital och Alain Graillot. Planeta var också mycket bra, en klar överraskning, mycket stramare än jag hade väntat!

4 kommentarer:

Vintresserad sa...

Grattis till 3-betyg! Det känns som en bit dit för somliga andra. Ska väl börja med att gå med i Munskänkarna och försöka sig på 1...

MSVin sa...

Jag kanske uttryckte mig lite slarvigt, jag har bara gjort det teoretiska provet. Vet inte ännu om jag har klarat det. Det var inte lätt. Sedan återstår "endast" det praktiska provet plus en längre uppsats. Så det är fortfarande en lång väg att vandra!

Unknown sa...

Jag klarade trebetygsprovet, den teoretiska delen, och gjorde sen ett försök på den praktiska biten. Tyvärr rök jag där och sedan började jag jobba i Danmark och gick ur Munskänkarna. Såhär i efterhand så ångrar jag det då det varit kul ha det där sabla trebetyget :-)

Hoppas du får ett positivt besked!

MSVin sa...

Jag har all respekt för de som tar det tredje betyget. Provet var inte lätt, framför allt den första delen med flervalsalternativ...!Och det praktiska ska vi inte tala om. Men jag gillar utmaningar. Men du kan ju alltid gå med igen i Munskänkarna. Jag tror att mycket av den kunskap de frågar efter på trebetygsprovet måste hämtas och nötas in under en lång period.