söndag 30 november 2008

Brocard från 2007

Tänk er att ni vill börja importera Chablis. Ni är ett familjeföretag som inte har några kontakter i branschen att tala om – inte heller på bolaget. Hur stor är chansen att ni passerar nålsögat och får in er Chablis, från en liten oberoende producent, på bolagets hyllor. Chansen är liten och nålsögat verkar minska. En av de som i princip har hela sitt sortiment av Chablis på bolaget är Brocard. Det är inget fel på hans viner, de håller en rätt hög kvalitet år efter år, men dessa viner stjäl utrymme i modulsystemet för andra viner från Chablis. I alla fall så har två av hans viner bytt årgång till 2007 – det är dags att prova!

Sainte Claire Vielles Vignes kommer från 60 år gamla stockar och brukar vara ett av hans mest prisvärda viner. Det har en ljust gyllengul färg med grönskimmer. Doften är ung och smått återhållen till att börja med. Sedan blir doften mer rättfram med mineral, mogna gröna äpplen och grapefrukt. Med lite tid i glaset framkommer mer söta citrustoner som går mot blodapelsin och mandarin; vidare så finner jag toner av persika, vita blommor, smör och rök. Vinet har en rätt mjuk attack sedan smyger sig syran på och stegras över det välbyggda mellanregistret som har toner av rabarber och gröna äpplen innan eftersmaken tar vid som har inslag av grapefrukt – plus en subtil söt citruston – , mineral och smör.

Premier Cru Beauroy ligger på den östra sidan av floden Serein och är en av de mindre vingårdarna som är klassad som premier crus. Vinet har en ljust gyllengul färg. Det har inledningsvis en sluten doft med toner av rök, mineral, gröna äpplen och smör. Med mer luft blir doften mer uttrycksfull med inslag av krusbär, nässlor, honung, nötter och en svag ton av champinjoner. Vinet har en frisk och hård syra, ett slankt mellanregister och ett finstämt avslut med gröna äpplen, grapefrukt, mineral och stål. Smaken blir lite bredare med mer luft och bidrar nu med toner av krusbär, nässlor och honung. Den syrliga frukten håller nu i sig ett bra tag innan den släpper greppet.

Vinerna är mycket trevliga nu och har tillräckligt med extrakt och syra för att vinna på lagring. Sainte Claire är det tillgängligaste vinet i dagsläget. Detta lilla smakprov har gjort mig nyfiken på vad Chablis av årgång 2007 har att erbjuda.

P.S Jag upplever att 2007 har en högre syra än 2006, se mer här och här, vilket enligt mig bara är positivt.

P.P.S I det senaste numret av Livets Goda (# 35) är det en kortare genomgång av Chablis 2007 av Anders Levander. Han menar att det generellt handlar om en bra och traditionell årgång med mineral- och syrarika viner som har en klar och tydlig frukt. Årgången liknar 2004 som gav viner med bra lagringspotential och sannolikt kommer även 2007 att kunna lagras länge. Han sammanfattar: "De tre ledorden för årgången torde vara stramhet, syra och ren frukt i en typisk Chablisstil"

Chablis Vielles Vignes Domaine Sainte Claire 2007, Jean-Marc Brocard, Préhy, Chablis, Bourgonge, France

Chablis Premier Cru Beauroy 2007, Jean-Marc Brocard, Préhy, Chablis, Bourgogne, France

3 kommentarer:

Holger sa...

Intressant att du upplever syran högre i 2007 än 2006, för visst var väl 2007 en varm årgång (i alla fall i resten av Bourgogne)?
Jag har testat en hel del röda 06:or från Bourgogne, och för vissa viner så undrar jag precis som du om syran räcker till i långa loppet?
2008 (i detta område) verkar ju i alla fall bli en årgång som handlar främst om syra, mums...

Anonym sa...

Jag upplevde att Chablis från 2006 hade en lite låg syra. Och mycket riktigt så upplever jag syran som påtagligt högre i t ex Premier Cru Beauroy.

Men det kan ju också vara så att 2006:orna hade mer "frukt", och 2007 mindre, då upplevs ju syran som högre.

Man skulle behöva prova dem mot varandra.

Men jag tyckte bättre om dessa två smakprov från 2007 än 2006.

MSVin sa...

Anonym ovan är MSVin, jag och verktygen är inte alltid på samma våglängd