Vi provar ännu en Bandol 2002, denna gång från vinmakaren Luc Sorin som ursprungligen kommer från Bourgogne. Han är, enligt hemsidan, den enda i världen som tillverkar sina viner i roterande ekfat på 7 600 liter styck. Faten har tagits fram i ett samarbete med Seguin Moreau, en ledande tunnbindare. Druvorna avstjälkas helt innan de läggs i de roterande faten för maceration. Sedan höjs värmen så att jäsningen kan starta, när den är klar macererar musten igen, nu upphettad tillsammans med alkoholen. Allt detta för att skapa fruktiga, komplexa viner med mjukare tanniner. Den självrunna musten blandas med pressvinet som sedan dras om till 228 liters franska ekfat för lagring, där 20 procent är nya, och tiden på fat varierar beroende på vilket vin det handlar om.
Domaine Sorin innehåller 85 procent Mourvèdre, 10 procent Carignan och 5 procent Syrah och har legat 16 månader på fat. Vinet har en rubinröd färg med rödbrun kant och en doft som är smått mogen och utvecklad. Det första som möter näsan är röda bär, stall och torkade örter. De röda bären går mot hallon, körsbär och jordgubbar och efter en stund i glaset framkommer mer torkad frukt. Vinet har en balanserad syra, inlindade tanniner och ett långt och nyanserat avslut med toner av röda bär, torkad frukt och fat. Faten är snyggt integrerade med alkoholen och är totalt upplösta i frukten. Snäppet bättre än den Bandol vi drack i förra inlägget, vid närmare eftertanke är vinet snarare annorlunda: mindre rustikt och mycket mer fruktoreinterat.
Domaine Sorin Bandol 2002, Luc & Sergine Sorin, St Cyr Sur Mer, Bandol, Provance, France
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar