tisdag 13 januari 2009

Prunotto Barbera d'Alba 2007

Prunotto producerar alla de tre B:en från Piemonte: Barolo, Barbaresco och Barbera. Piero Antinori tog över firman 1989 och nöjde sig till en början med att ta hand om försäljningskanalerna för vinerna; samtidigt började han köpa upp mark för att på sikt få större kontroll över kvalitén på druvorna, som tidigare köpts av lokala odlare. 1995 tog Antinori även över ansvaret för produktionen.

Prunotto Barbera d’Alba har legat 8 månader på stora ekfat. Vinet har en mörkröd färg med violett kant och doften är ung och rättfram med en diffus ton av röda bär och fat till en början. Sedan faller allt fler bitar på plats: körsbär, slånbär, plommon, salvia, mörk choklad och smörkola. Vinet är ungt med en frisk syra som har drag av körsbär, sedan kommer ett rätt kort mellanregister med smått sträva tanniner som för tankarna till plommonskal och det hela avslutas med toner av slånbär, lingon, jord, vitpeppar och ek. Med mer luft framkommer aromer av muskot och lakrits. Det känns som att vinet inte har alla bitar på rätt plats, till följd av sin ungdom. Vi låter det luftas ett dygn för att se vart det tar vägen.

Efter 24 timmars luftning, med kork på, har doften fått tydliga drag av körsbär, hallon, lakrits, viol och vanilj. Vinet har en mer balanserad syra som är inlindad i söta röda bär, därefter kommer ett mellanregister som har drag av bittra körsbär och avslutet har toner av viol och lakrits. Vinet har tagit ett steg framåt sedan gårdagen.

P.S fler har provat vinet (se här och här).

3 kommentarer:

Lotti sa...

Hej hej! Hörde du sett min amatörblogg =)
Om du råkar vara förbi och läsa och komma på ett bra vin till rätterna får du gärna kasta in en kommentar!! /Lotti

MSVin sa...

Vad roliogt att du/ni har startat en blogg. Och visst jag tipsar gärna om vin.

Anonym sa...

Hej jag var i Italien och köpte lite vin,nu sitter jag och försöker hitta mer info om vinet:)
Barbera D´alba Superiore 2007
vad vet vi om detta?

mkt bra sida förövrigt alltid kul o intressant läsning
Glenn