torsdag 8 januari 2009

Helgviner

Det har inte blivit mycket seriöst vindrickande, värt att blogga om, under jul- och nyårshelgerna förutom något Portvin och några Champagner (kommande inlägg). Anledningen till detta är att vi har haft besök från Italien under helgerna till följd av min systerdotters dop. Italienare har ett förhållningssätt till vin som är opretentiöst. Vin är en hushållsprodukt, varken mer eller mindre. Inmundigas gärna i små dricksglas till lunch och middag – och inga överdrivna mängder. Givetvis har vi under helgerna även besökt andra släktingar där jag snubblat över två viner som det är värt att skriva några rader om.

Det första vinet är ett stilla torrt vin från Douro: Callabriga 2004. Vinet har en mörkröd färg med violett kant. Direkt ur glaset strömmar en dov mörkfruktig doft med inslag av örter och fat. Efter mer luft framkommer konturerna av björnbär, blåbär och plommon; lägg därtill eukalyptus, tobak, kaffe och vanilj. Vinet har en rejäl attack, kompakt mellanregister och en lång fatig eftersmak. Syran är frisk och tanninerna spänstiga. Smakmässigt inleder det med björnbär samt blåbär, mittenpartiet uppvisar en blandning av plommon och örter, det hela avslutas med kaffe, lakrits och toner av torkad frukt. Ett ungt kraftpaket! Jag gillar vinet som definitivt vinner på några års lagring.

Det andra vinet är valt till 2008 års bästa röda av en näst intill samlad journalistkår i senaste numret av Allt om vin: Villa Santa 2006! Jag dricker dock inte den aktuella årgången, utan 2005, och det är faktiskt första gången jag provar vinet. Det har en mörkröd färg och doftmässigt går det mot björnbär, plommon och körsbärslikör. Faten bidrar med kaffe och vanilj. Vinet har en balanserad syra och inlindade tanniner. Ett nya världen inspirerat vin med en smått artificiell ton. Jag antar att årgång 2006 är bättre!

Callabriga 2004, Sogrape, Douro, Portugal

Vila Santa 2005, João Portugal Ramos, Alentejo, Portugal

6 kommentarer:

Vård & Vin sa...

Undrar om Vila Santa 2006:an är bättre. Vinet får ju alltid lysande recensioner av alla skribenter. Själv har jag alltid blivit besviken. En given topplacering på Systemets mest överskattade viner om du frågar mig...

Halsopaltarna sa...

Vilken otroligt bra blogg. Toppen. Har jag ju ga in och lasa utan att kanna mig sa himla bortkommen, for det gor jag nar det kommer till viner. Synd bara att det ar lite svart att (enkelt) hitta bra viner har pa Manhattan. Har du nagot tips?

Kram,
Lotta

MSVin sa...

Vård och vin: Jag håller med dig, Vila Santa är överskattat! Hur kan detta vin år efter år få sådana bra recensioner. Det finns ett dussin viner som är bättre på SB...

MSVin sa...

Halsopaltarna: Tack och bock! Det finns garanterat bra viner "in the big apple", det gäller bara att hitta dem...

Ha det bra!

Niklas J sa...

Som sann portugisvän vill jag också säga jag inte helt köper hypen kring Vila Santa. Men det är en crowdpleaser med feta fat och även det går de s k vinjournalisterna på!

MSVin sa...

Visst är det en "crowdpleaser", men jag tycker att det finns många andra viner som borde förtjäna en högra placering på vissa listor. Dessa preferenser leder oss på sikt ned i vaniljträsket, då vinmakare givetsvis håller koll på vas som säljer och vad som skrivs upp!