fredag 16 januari 2009

Meursault Pierre Bouzereau-Emonin 2006

Jag dricker inte mycket röd Bourgogne och än mindre vit (förutom Chablis). Men La Justice och denna vita Meursault har fått mig att ge, ett något försenat, nyårslöfte: drick mer Bourgogne! Bourgogne kräver tid, det vill säga du måste kunna dina kommuner och framför allt dina producenter för att hitta dina godbitar. Och ju mer tid du har att fördjupa dig i detta, desto bättre utdelning på dina inköp.

Pierre Bouzereau-Emonin Meursault 2006 har en gyllengul färg med lite grönskimmer. Det har en rättfram och en smått komplex doft med toner av mineral, gula äpplen, grapefrukt och vissa inslag av exotisk frukt. Tiden på fat bidrar med brynt smör och nötter, mycket elegant! Med lite mer luft framkommer aromer av vit tryffel. Vinet har en medelhög attack med en frisk syra, mellanregistret är väl sammansatt med en viss bitterhet från eken, men just innan avslutet tar vid blir vinet lite tunt. Sedan kommer ett smått komplext och varmt avslut smygande; där jag finner gula äpplen och söt exotisk frukt till en början, sedan kommer rostade fattoner och eftersmaken går mot grapefrukt, smör, svamp, rostad ek och mineral. Jag tycker vinet är bra och jag förnimmer vad andra viner från denna kommun har att erbjuda!

P.S Vinet vinner på att lagras och kommer sannolikt att bli bättre!

Meursault 2006, Pierre Bouereau-Emonin, Meursault, Côte De Beaune, Côte-D’Or, Bourgogne, France

4 kommentarer:

Mr J sa...

Spooky, jag provade samma vin i helgen. Tyckte dock att det är drickfärdigt i dag. Dag 2 var det betydligt tråkigare om det kan vara en indikation på lagringsdugligheten.

MSVin sa...

Si där, det är möjligt att det ska drickas under det närmste året. Jag tyckte dock att det var lite slutet till en början.

Mr J sa...

Sorry, jag menade hermitagen. Gick lite snabbt där.

MSVin sa...

Okej, jag luftde inte ett dygn. Men jag tror att det kommer att blomma ut om några år. Vi får ligga på några flaksor, och se vart de tar vägen.