torsdag 15 januari 2009

Insoglio del Cinghiale 2006

Det finns inte många svenska vinmakare, en dem än Helena Lindberg som ansvarar för produktionen på Tenuta di Biserno. Ägare är bröderna Antinori och vingården är belägen i den övre delen av Maremma i Toscana. Hon är utbildad kemist och började sin yrkeskarriär i matbranschen. Men hennes vinintresse förde henne vidare till Australien för ett arbete hos Yalumba, sedan vidare till Nya Zeeland. Hon ville dock tillbaka till Europa, vilket förde henne till södra Frankrike och mitt i allt detta träffade hon Piero Antinori som ville att hon skulle komma och arbeta för honom. En riktig Askungen saga!

Insoglio del Cinghiale har en druvblandning som består av Cabernet Franc, Merlot och Syrah och hälften av vinet har legat sex månader på små franska ekfat. Vinet har en mörkröd färg och en ung och rättfram doft med rostade fat och mörk frukt till att börja med. Sedan blir doften mer nyanserad, frukten går mot svarta vinbär, plommon med en liten ton av mörka körsbär, faten har inslag kaffe och vanilj och den malolaktiska jäsningen bidrar med smörkola. Vissa örter, som salvia och lagerblad, tittar fram under kvällen. Den sista skvätten har fått toner av björnbär och lakrits, vitpeppar, vilt och rök. Vinet har balanserad syra, det välbygga mellanregistret har inlindade tanniner med en viss bitterhet, eftersmaken är rätt lång och smått komplex med toner av mörk frukt, örter, fat och lakrits. Vinet upplevs lite obalanserat när temperaturen stiger, det får en viss brännande ton av alkohol och har för mycket fruktextrakt kontra syra. För maximal utdelning bör vinet drickas relativt svalt. Men trots dessa invändningar tycker jag att det är ett välgjort vin med inspiration från nya världen.

7 kommentarer:

Björn sa...

Enligt WA har även Michel Rolland varit och petat i detta vin. De är inte fega att pröva nya vägar, de där bröderna:-)

MSVin sa...

Ja, det stämmer han och Pietro har arbetat ihop under en längre tid!Visst, de kommer nog att leverera några prestigeviner på sikt från Tenuta di Biserno.

Anonym sa...

Kul, jag var faktiskt och handlade just detta vin idag tillsammans med Brunello Poggio Nardone 2003(nedsatt pris 230kr från 290kr). Ska bli intressant att smaka på båda. Uppfattade nu någon lagringspotential i Insoglion?

MSVin sa...

Jag tror att Insoglion håller i några år och sannolikt kommer alla bitar att falla på plats inom ett år. Men trots detta så är det ett relativt snabbmognande vin.

Poggio Nardone, jag har det på inköpslistan, jag tror det är bra!

Anonym sa...

Vad bra, då får den vänta några månader :) Jag hoppas på Nardone, det kommer förhoppningsvis ett inlägg om den i nästa vecka.

MSVin sa...

Bra, det ser jag fram emot!

Anonym sa...

msvin.blogspot.com is very informative. The article is very professionally written. I enjoy reading msvin.blogspot.com every day.
fast loan
online payday loans