söndag 11 januari 2009

Nyårschampagner

Att dricka bra Champagne vid tolvslaget är suboptimering, enlig mig; det är för sent att dricka mer och de bedövade smaklökarna från kvällens övriga godsaker gör att bubblet inte kommer till sin rätt. Bättre då att dricka det dagen före i lugn och ro!

Palmer Millésime Brut har en gyllengul färg. Doften är utvecklad och nyanserad med inslag av gula äpplen, bröd, röd citrusfrukt, choklad och nötter. Vinet har mogna syror och en eftersmak med de toner som mötte en i doften. Vid närmare eftertanke känns det som att vinet är på nedgång, lite väl snälla syror och något tunt mellanregister.

Pierre Peters Cuvée de Réserve har en ljusgul färg. Doften är rätt kraftig och smått utvecklad, det första som möter näsan är musselskal, nybakat bröd med en vis ton av jäst (inte i en negativ bemärkelse). Därefter dyker det upp mogna gula äpplen, blodapelsin, choklad, mineral och kanderad frukt. Vilken skillnad i doft jämfört med det förra vinet – ett rejält kliv framåt! Syran är frisk, mellanregistret är väl ihopskruvat och eftersmaken har toner av gula äpplen, grapefrukt och ljus choklad. Just när man tror att smaken har klingat av så återkommer den med blodapelsin och några kanderade citrusfrukter. Detta är gott!

Frank Bonneville Blanc de Blancs har en gyllengul färg med begynnande orangea reflexer. Det som möter näsan är en medelfyllig och utvecklad doft, där varma croissanter, bokna äpplen och lättrostade hasselnötter anger tonen. Sedan kommer en hel rad med underbara aromer upp ur glaset: rök, champinjoner, citrusskal, grapefrukt, blodapelsin och där finns även en svag ton av exotisk frukt plus några konserverade persikor. Vinet har en mjuk mousse, balanserad syra, ett välbyggt mellanregister och ett långt och komplext avslut med toner av bokna äpplen, nötter, bröd, svamp, mineral och en ton av blodapelsin just innan smaken klingar av. Detta vin är det mest intressanta i denna trio.

Palmer Millesime Brut 2000, Palmer & Co, Reims, Champagne, France

Pierre Peters Cuvée de Reserve, Blanc de Blancs, Grand Cru, Pierre Peters, Le Mesnil-Sur-Oger, Champagne, France

Franck Bonville Blanc de Blancs Grand Cru Millésime 2002, Franck Bonville, Avize, Champange, France

Inga kommentarer: