Portvin har, likt Champagne (se här), metafysiska dimensioner till följd av dess historia, myter och de färgstarka personligheter som omhuldat det. Vi provar en Vintage och en Late Bottled Vintage; det förra vinet är gjort på druvor från en enda årgång som sedan lagrats något år på fat, det senare är ett vin från en årgång som inte har blivit ”declared vintage” och som får ligga mellan fyra till sex år på fat. Vissa menar att det sist nämnda vinet har en karaktär som påminner mer om en Tawny* än en Vintage .
Fonesca Vintage Port har en mörkröd färg med rejäla tårar på glaset. Doften är intensiv och fyllig där det första som möter näsan är björnbär, viol, mynta och tobak. Sedan vecklar doften ut sig med toner av katrinplommon, fruktkaka, vaniljstång, farinsocker, kaffe och mörk choklad. Det går att finna mycket mer aromer i det mörka bråddjupet, men jag lämnar det därhän och låter mig istället färdas bort till högre dimensioner. Smakmässigt inleder det med en balanserad syra som är inlindad i björnbär, tanninerna är sammetslena, och smått kryddiga, med en viss strävhet just innan det långa komplexa avslutet tar vid. Där finner jag en hel räcka smaker som avlöser varandra: bourbon, crème brûle, katrinplommon, fikon, lakrits, viol, after eight, kaffe och åttiosex procentig choklad. Här finns det mycket att hämta, och just när man tror att man funnit allt som vinet har att erbjuda så dyker det upp någon ny arom som inte alltid låter sig identifieras. Påminn mig att dricka mer av detta…
Churchill’s LBV 2001 har en mörkröd färg med bruna slöjor. Vinet har en utvecklad, genomluftad och smått komplex doft med inslag av björnbär, plommon och toner av torkad frukt som katrinplommon samt fikon. Mognadstoner dyker upp med mer luft som tobak, multna höstlöv och kolonialkryddor. Även en skål med Engelsk konfekt stiger ur glaset under kvällen, men runt småtimmarna så har de mer färgsprakande karamellerna försvunnit och det återstår bara sötlakrits. Smaken följer doften med toner av mörka bär, torkad frukt, lakrits och fat. Detta vin är mindre komplext än det förra, men mer avrundat och drickfärdigt.
*Ordet tawny kommer från det faktum att vinerna får en rödbrun och smått läderaktig färg på grund av den långa fatlagringen. Tawny Port finns i olika skepnader: den enklaste varianten är blandning av rött och vitt portvin, sedan kommer de som har lagrats 10, 15, 30 och över 40 år på fat, och de viner som förtjänar epitetet Tawny är de som har legat minst 15 år eller längre på fat.
Fonesca Guimaraens Vintage Port 1988, Fonesca Guimaraens, Oporto, Portugal
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar