Chateau Chasse-Spleen ligger i Moulis-en-Médoc och är klassificerat som en Cru Bourgeois Exceptionnel och är enligt många bedömare den främsta av bland Cru Bourgeois. Det är värt minst en 4e cru enligt den svenska vinbibeln: En värld av vin. Det bör nämnas att hela klassificeringen revs upp i februari 2007 till följd av en domstolsprocess initierad av missnöjda producenter. I och med detta får beteckningen Cru Bourgeois inte användas efter 2005. I dagsläget ser det ut som att begreppet Cru Bourgeois återinförs 2009. För att få sätta begreppet på etiketten ska slotten binda sig att följa en viss produktionskod. Och i dagsläget verkar det som att de tidigare begreppen Cru Bourgeois Supérieur och Cru Bourgeois Exceptionnel försvinner. Det skulle innebära att Chasse-Spleen blir en vanlig Cru Bourgeois. Hela klassificeringssystemet i Bordeaux är föråldrat och stelbent och gör att många viner inte får den ”status” de förtjänar medan andra vilar på gamla lagrar.
Chateau Chasse-Spleen innehåller 70 procent Cabernet Sauvignon, 20 procent Merlot och 10 procent Petit Verdot. Slottet tillämpar en traditionell tillverkning av vinerna, till exempel klaras vinerna med äggvita. Vinet har lagras drygt 12 månader på ekfat, varav 40 procent nya och resten äldre. Vinet har en mörkröd färg med brunröd kant och ser fortfarande ungt ut! Det som först kommer ur karaffen är marsipan, smörkola och kaffe. Sedan kommer en diskret och fruktig doft med toner av svarta vinbär, plommon och körsbär. Fruktdoften blir mer och mer intensiv den första tiden i glaset. Syran i vinet är medelhög och tanninerna är mjuka och har börjat anta en mogen form. Smaken har inslag av svarta vinbär, plommon, kaffe och vanilj. Sammantaget ger vinet ett elegant och svalt intryck med ett lite tunt mellanregister och en eftersmak som är lång och finlemmad.
Efter två timmar i karaffen har vinet blivit mycket mer intressant. Doften har fått drag av torkad frukt samt svartvinbärssylt (inte i en negativ bemärkelse) och den tidigare tonen av kaffe har förvandlats till mörk choklad. Även vissa mognadstoner framkommer som rosor och stall. Smaken har också förändrats. Syrorna har blivit mer bittra, mellanregistret har fått inslag av torkad frukt och eftersmaken är lång och komplex med toner av mörk choklad och en sötma som påminner om Crème de cassis. Det känns som att vinet har ena benet i sin ungdom och det andra i medelåldern. Vinet är mycket mer finlemmat än Poujeaux 2002 som jag provade för ett tag sedan (se mer här).
2 kommentarer:
Härligt att hitta en ny vinblog med kvalitet..du är Favoritad.
Sitter själv med ett par Chasse 2002:or i källaren - vad tror du om framtiden för dem?
När jag tänker tillbaka utan att konsultera mina anteckningar så gav vinet ett ganska slankt intryck, och syrorna var relativt mogna. Jag skulle gissa att vinet är ganska snabbmognande. Själv ska jag prova nästa flaska efter årskiftet. Jag vågar inte låte de ligga allför länge. Men Bordeaux är Bordeax, så även om vinet inte blir så mycket bättre med lagring så lär det nog hålla några år till.Det blev en lång utläggning.Min tips är att prova en flaska se vad du tycker!
Skicka en kommentar