fredag 15 augusti 2008

Castello del Poggio Barbera d'Asti 2006

Min syster och svåger är bosatta i Italien och som vanligt har de med sig massor med godsaker när de kommer och hälsar på. Vi dukar upp rejält med italienska charkuterier med passande tillbehör. Till det hela känner vi för en enkel sval Barbera!

Vi hittar en sådan i augustisläppet på SB. Castello di Poggio från den familjeägda firman Zonin som äger tio olika vingårad runt om i Italien. Med andra ord är det en Drake! Jag brukar rygga tillbaka inför storproducenter, för lite själ och för mycket marknadsanpassning. Men vi ger vinet en chans att visa vad det går för.

Castello di Poggio innehåller 100 procent Barbera och har legat åtta månader på 700 liters franska ekfat. Färgen är rubinröd med lite violetta inslag. Doften är rättfram och fruktig med inslag av körsbär och plommon, det finns även toner av röda vinbär och hallon där i bakgrunden. Jag snurrar på glaset och doftar lite till och då dyker några kvistar örter fram och lite ton av fat som drar åt choklad. Vinet har medelhög syra och mjuka tanniner. Smaken är frisk och syrlig med toner av körsbär och plommon, mellanregistret är väl sammansatt och har drag av bittra örter och eftersmaken är relativt lång med inslag av röda vinbär och hallon samt lite beska toner som för tankarna till plommonskal.

P.S Vinet passade utmärkt till de Italienska charkuterierna, men håll det svalt för så fort temperaturen steg över arton grader börjar det bli lite syltigt.

Castello di Poggio Barbera d'Asti 2006, Vigneti Castello del Poggio, Portacomaro, Asti, Italia

Inga kommentarer: