fredag 1 augusti 2008

Château Haut-Plantey 2004

Det är svårt att hitta information om och hemsidor från mindre slott i Bordeaux. Fast riktiga "slott" handlar det ju faktiskt inte alltid om; ibland är det endast ett kontor med en produktionsanläggning annorstädes och ofta handlar det om mindre egendomar som producerar och buteljerar på egna domäner. Château Haut-Plantey har sju hektar vingårdar i tre olika kommuner och är klassificerad som en av cirka tvåhundra Grand Cru-egendomar i Saint-Emilion. (Enligt klassificeringen av år 1996 finns det 2 st Premier Grand Cru Classé A, 11 st Premier Grand Cru Classé B, 55 st Grand Cru Classé och ca 200 Grand Cru). Så i detta fall ska man inte bländas för mycket av Grand Cru-beteckningen, utan istället bedöma vinet för hur det smakar!

Château Haut-Plantey innehåller 70 procent Merlot, 25 procent Cabernet Franc och 5 procent Cabernet Sauvignon. Vinet har legat ett och ett halvt år på franska ekfat. Färgen är mörkt rubinröd med begynnande rödbruna kanter och doften är utvecklad, fyllig och sammansatt. Det som först möter näsan är svarta vinbär, plommon, kaffe och mörk choklad. Därefter framkommer även toner av korinter, gräs och stall.

Vinet har en balanserad syra, mjuka och utvecklade tanniner som har gift ihop sig bra med alkoholen. Vinet är medelfylligt med smak av svarta vinbär och plommon till att börja med. Sedan kommer ett något kort mittparti med toner av gräs och kaffe och det hela avslutas med en eftersmak som har drag av torkad frukt, mörk choklad och vanilj – jag kommer att tänka på Marabous "Frukt och mandel". Efter två timmar i karaffen så har mognadstoner tittat fram som rosor, vit tryffel och rotfrukter. Nu är vinet riktigt gott. Jag kan definitivt tänka mig att köpa några flaskor som får ligga till sig ett tag, med tanke på hur vinet utvecklades under kvällen.

Château Haut-Plantey Saint Emilion Grand Cru 2004, SCE des Vignobles Michel Boutet, Saint Laurent des Combes, Gironde, France. (art nr 97535)

Inga kommentarer: