lördag 2 augusti 2008

Sancerre Les Anges Lots Vieilles Vignes 2006

Vi fortsätter och prova augustinyheter och nu har turen kommit till en Sancerre. Vi dricker inte det så ofta, men varje gång som vi stoppar näsan i ett glas Sauvignon Blanc så nickar vi gillande. Det är något speciellt med den där aromatiska doften som påminner om den som fastnar på händerna ni vi plockar svarta vinbär på tomten. Då, och speciellt då, vill jag dricka Sauvignon Blanc.

Les Anges Lots innehåller, givetvis, 100 procent Sauvignon Blanc och har legat tio månader på stora franska ekliggare – spännande! Jag måste erkänna att jag har en förkärlek för stora ekfat. Bidrar till andra dofter och smaker än viner som är lagrade på ståltank. Vinet har en ljusgulfärg med grönskimrande inslag. Vid en närmare titt i glaset så ser vi tårar, som skvallrar om en hög viskositet. Ner med näsan i glaset, det finns inte den minsta antydan till blad från svarta vinbär! Istället finnar jag exotisk frukt av något slag, och efter ett tag så fixerar jag aromen av melon någonstan mellan Honungsmelon och Galia. Det finns även inslag av persika, päron och gula äpplen och efter en viss tid i glaset framkommer även en diskret ton av krusbär, honung, mineral och blommor.

Vi smakar på vinet. Det ger ett sötfruktigt och extraktrikt intryck men med en syra som macthar det hela, så vinet är på inget sätt klumpigt. Det smakar till att börja med gula äpplen och päron, därefter följer ett något kort mittparti med inslag av honung samt melon och eftersmaken är något kort och lämnar efter sig en viss ton av mineral och grapebitterhet. Vinet doftar mer än det smakar och vid en näramre eftertanke så är det nog fortfarande i sin ungdom och det bör nog luftas ett tag innan det dricks eller ligga till sig något år. Sammantaget ett vin som smakar mer av sin ”terroir” än av själva druvan.

Sancerre Les Anges Lots Vieilles Vignes 2006, Pascal & Nicolas Reverdy, Maimbray, Sancerre France (art nr 96335)

Inga kommentarer: